Oblačno
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Šialenec z Grazu pôjde v pondelok pred sudcu, 2 deti stále bojujú o život
Zdielať na

Šialenec z Grazu pôjde v pondelok pred sudcu, 2 deti stále bojujú o život

GRAZ / Rakúsky Graz oplakáva obete sobotňajšej šialenej jazdy vodiča, ktorý úmyselne zrazil chodcov a ďalších ľudí napadol nožom. Tri osoby zomreli, desiatky ďalších zranil. Vodič je podľa vyšetrovateľov psychicky chorý a zatiaľ nebol schopný výsluchu.

Traja spomedzi 34 zranených po sobotňajšom útoku vodiča terénneho vozidla na chodcov v uliciach rakúskeho Grazu zostávajú aj v nedeľu naďalej v kritickom stave, v ohrození života. Informovali o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF, tlačová agentúra APA i spravodajské servery alpskej republiky.

Dvojica ťažko zranených detí leží síce na jednotke intenzívnej starostlivosti, avšak ich zdravotný stav označujú lekári za stabilizovaný.

Zadržaný vodič auta, 26-ročný rakúsky občan z okresu Graz-vidiek s bosnianskymi koreňmi, ktorý je povolaním kamionistom, nemohol byť zatiaľ vypočutý vzhľadom na jeho psychické rozpoloženie. Orgány prokuratúry však informovali, že sa o to dnes ešte raz pokúsia a muža v každom prípade umiestnia ešte dnes do justičného zariadenia Graz-Jakomini.

Tri obete

Po jeho päťminútovej šialenej jazde ulicami Grazu, ktorej trasa viedla cez viacero križovatiek, ostali traja mŕtvi: 25-ročná žena, o tri roky starší muž a chlapček, ktorého vek rakúske médiá korigovali z pôvodných siedmich na päť rokov. Vek viac ako troch desiatok zranených sa pohybuje od štyroch do 75 rokov, jeden z nich mal práve v sobotu 21. narodeniny.

Informácie, ktoré o rýchlom slede sobotňajších udalostí v centre štajerskej metropoly poskytol v sobotu tamojší mestský policajný veliteľ Kurt Kemeter, sa dnes dočkali miernej úpravy.

Vysvitlo, že sa páchateľ polícii nevzdal úplne dobrovoľne. Pri brzdiacom manévri mu neďaleko policajnej budovy zhasol motor a on potom iba s rukami zdvihnutými nad hlavou vypočul výzvu pripravených policajtov, aby neodkladne opustil vozidlo.

Násilník

Vodič z povolania, ktorý žije v Rakúsku od veku štyroch rokov, sa už v minulosti prejavil ako násilník. V dôsledku domáceho násilia musel 28. mája nedobrovoľne opustiť svoje bydlisko.

Jeho manželka s deťmi opustila po rodinných konfliktoch Rakúsko. Práve psychické problémy súvisiace so súkromím považujú vyšetrovatelia za pravdepodobné pozadie jeho činu. Zatiaľ však úvahy o tom, čo spustilo práve v sobotu mechanizmus hrozného skutku, zostávajú na úrovni špekulácií.

Klinický psychológ Salvatore Giacomuzzi z Innsbrucku však pre tlačovú agentúru APA dnes na základe dostupných informácií uviedol, že predpokladá zámerný plánovaný čin, čomu nasvedčuje, že vodič opakovane cielil vozidlom na chodcov.

Na mieste tragédie bol aj reportér Martin Krpač. Pozrite si jeho reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy