Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Prominentná dcéra si zabitie pri nehode neodsedí, vďaka amnestii
Zdielať na

Prominentná dcéra si zabitie pri nehode neodsedí, vďaka amnestii

MOSKVA / Jedného človeka zabila, druhého zranila. Napriek tomu nestrávila vo väzení ani jediný deň. Dcéru vysokopostavenej ruskej úradníčky Anny Šavenkovovej oslobodila amnestia. Odsedieť si mala tri roky za mrežami.

Dcéra Šavenkovovej zrazila v centre Irkutska dve ženy na chodníku. Sudcu, ktorý mal prípad na starosti, povýšili."Povýšenie sudcu okresného súdu Vladimíra Ždanova podpísal Vladimír Putin v apríli," uvádza portál newsru.com.

Nehoda sa stala v decembri 2009. kedy Šavenkovová svojim autom vyšla na chodník a zrazila dve sestry. Verejnosťou otriasli najmä zábery z pouličnej kamery. Ukázali, že vodička sa o zranené vôbec nepostarala, ale telefonovala matke.

Trvalé následky

Až potom boli obe ťažko zranené ženy vo veku 34 a 27 rokov prevezené do nemocnice, kde jedna z nich zomrela. Druhá obeť nehody má trvalé následky.

Šavenkovová bola najskôr vyšetrovaná len ako svedkyňa. Okolo prípadu ale vypukol rozruch. Polícia pod tlakom sľúbiila, že vodička sa postaví pred súd. Škandál podľa médií ilustroval pocit beztrestnosti ruských prominentov a ich príbuzných na cestách.

Amnestia zachránila

Súd v auguste 2010 síce odsúdil vodičku na tri roky väzenia, ale s odkladom do marca 2024. Jej dieťa vtedy bude mať 14 rokov. Trest nakoniec úplne zmazala amnestia vyhlásená tento rok v máji k 70. výročiu víťazstva Sovietskeho zväzu v druhej svetovej vojne.

Matka Šavenkovovej pre škandál síce prišla o kreslo šéfky oblastnej volebnej komisie, ale v roku 2012 sa v novej oblastnej komisii stala jej tajomníčkou.

Pozrite si zábery z nehody, ktoré zachytili priemyselné kamery:

youtube.com/ЭКСТРЕННЫЙ ВЫЗОВ 112

Súvisiace články

Najčítanejšie správy