Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Rusku zakážu nežiadúce mimovládne organizácie. Ohrozujú ruské hodnoty
Zdielať na

V Rusku zakážu nežiadúce mimovládne organizácie. Ohrozujú ruské hodnoty

MOSKVA / Dolná snemovňa ruského parlamentu v treťom čítaní schválila zákon o nežiadúcich nevládnych organizáciách. Podľa kritikov kriminalizuje občianske hnutia nepohodlné štátu. Nový zákon stavia mimo zákon mimovládne organizácie, ktoré za nežiadúce označí generálna prokuratúra alebo ministerstvo zahraničných vecí.

Podľa ruskej demokratickej opozície je nový zákon ďalším krokom k potlačeniu disentu. Nežiadúce organizácie môžu byť postihnuté pokutami a ich pracovníci môžu byť odsúdení na nútené práce alebo až šesť rokov väzenia.

Poriadok a bezpečnosť

Do kategórie nežiadúcich sa môžu dostať prakticky akékoľvek domáce alebo medzinárodné hnutia, ktoré podľa prokuratúry ohrozujú ruský ústavný poriadok a bezpečnosť štátu.

Do zoznamu nežiadúcich bude oficiálne zaraďovať nepohodlné hnutia ruské ministerstvo spravodlivosti. Svoje slovo bude mať podľa moskovského rozhlasu aj ministerstvo zahraničných vecí a kontrarozviedka FSB.

Odstrihnúť od zahraničných partnerov

Podľa ruských opozičných aktivistov je cieľom nového zákona "odstrihnúť" ruské mimovládne skupiny od zahraničných partnerov. Zákon dáva štátu nové nástroje postihu po známom zákone o "zahraničných agentoch" z roku 2012. Ten perzekvuje organizácie, ktoré využívajú zahraničné granty.

Rusko začalo brániť mimovládnym a neziskovým organizáciám v kontaktoch so zahraničím od roku 2012. Vtedy sa svojho tretieho mandátu na čele štátu ujal Vladimír Putin.

Spochybnenie tradičných hodnôt

Moskva tvrdí, že západné štáty sa snažia destabilizovať politický systém a spochybniť tradičné hodnoty ruskej spoločnosti založené na centralizovanej štátnej moci, silnej armáde a pravoslávnej viere.

Silnú armádu ukázalo Rusko aj na prehliadke 9. mája, pri príležitosti 70. výročia ukončenie druhej svetovej vojny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy