Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ruskí aktivisti proti homofóbii skončili za mrežami
Zdielať na

Ruskí aktivisti proti homofóbii skončili za mrežami

MOSKVA / Ruská polícia zadržala 17 demonštrantov, ktorí sa zišli v centre Moskvy. Pri príležitosti Medzinárodného dňa boja proti homofóbii vypustili do vzduchu farebné balóny.

Približne 50 ľudí sa zhromaždilo na námestí pred divadlom v Moskve. Na miesto prišiel policajný autobus, do ktorého policajti začali demonštrantov strkať skôr, než roztiahli svoje bannery a skandovali slogany, napísala agentúra Reuters.

Konzervatívna politika

Jeden z organizátorov, Andrej Obolensky neskôr uviedol, že on a iní demonštranti boli umiestnení do policajnej cely. Len jeden z nich bol zatiaľ prepustený.

LGBT komunita protestovala proti ultrakonzervatívnej politike Vladimíra Putina proti homosexuálom. Podľa elitného ruského odborníka na AIDS Vadima Pokrovskeho môže za rapídne zvyšovanie sa počtu nakazených smrtiacim vírusom HIV. Podľa jeho slov budú do piatich rokov bojovať s AIDS dva milióny Rusov.

Podobná akcia, nerušená, sa konala v aj Petrohrade. Aktivisti mávali dúhovými vlajkami a vypustili desiatky balónov. Polícia sa len nerušene prizerala.

Pozrite si priložené video:

Rusko proti homosexuálom

Práva homosexuálov a ďalších komunít s menšinovou sexuálnou orientáciou najviac ctia v Británii. Na opačnej strane je Azerbajdžan, Rusko a Arménsko. Vyplýva to z prieskumu, ktorý pri príležitosti Medzinárodného dňa proti homofóbii a transfóbii zverejnila asociácia homosexuálov ILGA.

Správa sa zameriava na dve desiatky rôznych oblastí. Skúma napríklad to, či daná krajina uznáva páry rovnakého pohlavia alebo či majú rodičovské práva. Zameriava sa aj na rôzne formy diskriminácie. Napríklad v prístupe k službám, zdravotníckej starostlivosti alebo zamestnaniu.

"Homofóbne a transfóbne násilie, úrážky a diskriminácia sú stále na dennom poriadku," uviedla Joyce Hamilton z vedenia ILGA.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy