Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aliancia za rodinu žiada vládu vypracovať stratégiu o rodine
Zdielať na

Aliancia za rodinu žiada vládu vypracovať stratégiu o rodine

BRATISLAVA / Aliancia za rodinu spolu s inými organizáciami žiadajú vládu, aby namiesto Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv na Slovensku vypracovala stratégiu ochrany a podpory rodiny. Píše sa to v texte petície, ktorú spustili v utorok o 8:30.

Práve o petícii, ako aj výhradách voči ľudskoprávnej stratégii informoval na tlačovej konferencii v Bratislave hovorca aliancie Anton Chromík. Vláda sa na svojom rokovaní zaoberala aj takmer tri roky pripravovanou ľudskoprávnou stratégiou, ktorú možno z hľadiska postojov a názorov rôznych organizácií označiť za problematickú.

"Žiadame premiéra Roberta Fica a ministrov, aby odmietli tento dokument, odmietli míňanie peňazí na nezmyselné programy a odmietli natláčanie ideológie do škôl, médií a celej spoločnosti,“ píše sa v texte petície.

Referendum nebolo zbytočné

"Pred referendom nám tvrdili, že na Slovensku nič neohrozuje deti, rodinu ani manželstvo. Mnohí ľudia tomu uverili, no opak je pravdou. Referendum nebolo zbytočné, naopak, ukazuje sa, ako veľmi vhodne načasované, aby ľudia ešte mohli povedať, aké hodnoty žiadajú zachovať,“ povedal Chromík novinárom.

Aliancia za rodinu či Fórum života považujú ľudskoprávnu stratégiu za nevyváženú. "Chceli sme do nej zahrnúť mnohé práva, ktoré považujeme za dôležité, ako je napríklad ochrana života či práva rodičov, no stratégia sa im vôbec nevenuje,“ vysvetlila Mária Raučinová z Fóra života s tým, že tieto témy boli označené za kontroverzné. "A navyše nás označili za neprofesionálov,“ dodala.

Pozrite si časť tlačovej besedy, na ktorej sa pýtal redaktor Daniel Levický Archleb:

Vláda svoju stratégiu považuje za výnimočnú tým, že dokument vznikal pri dlhodobej a širokej diskusii. "Som presvedčený, že žiadny materiál na Slovensku nevznikal s takým širokým zapojením verejnosti ako tento," myslí si minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Aliancia tvrdí, že stratégia chce odstrániť otázku o homosexuálnom styku z dotazníka pre darcov krvi. V tejto súvislosti spomína prípad mladíka, ktorý sa nakazil vírusom HIV pri transfúzii.

Neexistuje dôkaz o tom, že by krv pochádzala od gay. Pochybenie u lekárov nenašiel ani Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. "V stratégii sa o tom nehovorí, je to zmienka v jednej z príloh. Prílohy nie sú súčasťou stratégie," dodal Lajčák.

Pozrite si reportáž Daniela Levického Archleba:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy