Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putinova konzervatívna politika prináša výsledky. Ruskom sa šíri epidémia HIV
Zdielať na

Putinova konzervatívna politika prináša výsledky. Ruskom sa šíri epidémia HIV

MOSKVA / Elitný ruský odborník na AIDS Vadim Pokrovsky skritizoval konzervatívnu politiku Kremľa. Tá podľa neho môže za rapídne sa zvyšujúci počet nakazených smrtiacim vírusom HIV. Do piatich rokov budú, podľa jeho slov, s AIDS bojovať dva milióny Rusov.

Pokrovsky, šéf štátneho AIDS centra vyhlásil, že sa politike prezidenta Vladimira Putina, ktorá presadzuje tradičné rodinné hodnoty, nedarí zastaviť šírenie smrtiaceho vírusu.

"Posledných päť rokov konzervatívneho prístupu viedlo k zdvojnásobeniu počtu ľudí infikovaných HIV," hovorí a prináša aj čísla. Počet nakazených Rusov vzrástol z asi 500 tisíc v roku 2010 na súčasných 930 tisíc. 

Putin, ktorý sa teší veľkorysej podpore pravoslávnej cirkvi, v posledných rokoch presadzuje konzervatívne hodnoty, aby získal podporu Rusov v strednom veku, prívržencov robotníckej strany, píše The Guardian

Zároveň odsúdil úspech Nemecka, ktoré bojuje proti AIDS drogovou substitučnou terapiou pre narkomanov, ktorá je v Rusku zakázaná, či legalizáciu prostitúcie a sexuálnu výchovu na školách.

"Deti sa tam učia používať kondómy," hovorí Pokrovsky s tým, že takéto niečo je v Ruku, kde má pravoslávna cirkev silné slovo, nepredstaviteľné. 

"V Rusku je registrovaných 930 tisíc ľudí s HIV, z toho asi 192 tisíc už zomrelo," vyratúva Pokrovsky.

Alarmujúce odhahy

Odborník dokonca očakáva, že sa do konca roku 2016 počet nakazených zvýši na jeden milión, keďže ochorenie ovplyvňuje stále viac heterosexuálnu populáciu.

Do ďalších piatich rokov by to podľa neho mohli byť až dva milióny.

AIDS postihuje najmä ľudí vo veku od 25 do 35 rokov, okolo 35. roku nakazení umierajú.

"To znamená, že teraz prijaté opatrenia nie sú účinné," tvrdí Pokrovsky a zdôrazňuje, že aj keby vláda prijala drastické opatrenia, počet infikovaných sa bude v najbližších rokoch aj tak zvyšovať.

Podstatná je prevencia

Tento rok vláda plánuje minúť na boj s ochorením 21 miliárd rubľov (366 miliónov eur), teda viac ako minulý rok, kedy vyčlenila 18 miliárd rubľov.

Pokrovsky ale zdôraznil, že veľká časť z týchto peňazí ide na antiretrovirálnu terapiu, ktorá sa používa na liečbu infekcie HIV, a že úrady nevenujú dostatočnú pozornosť preventívnym opatreniam, vrátane vzdelávania. 

Ministerstvo zdravotníctva totiž nemá jediného odborníka na oblasť prevencie proti AIDS.

"Ide o vážnu príčinu, ktorá berie život Rusom, mladým Rusom," dodal.

Aj na Slovensku stúpa počet nakazených HIV. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy