Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Havaj chce zakázať fajčenie do 21 rokov. Nebude prvý
Zdielať na

Havaj chce zakázať fajčenie do 21 rokov. Nebude prvý

HONOLULU / Americký štát Havaj chce zakázať predaj cigariet a tabakových výrobkov osobám mladším ako 21 rokov. Stal by sa tak prvým štátom na svete, aj keď podobný predpis už zaviedlo niekoľko miest v USA.

Zákonodarnym zborom v piatok prešiel návrh zákona na zvýšenie minimálneho veku na predaj cigariet a tabakových výrobkov. V súčasnej dobe je tento vek stanovený na 18 rokov.

Návrh zákona teraz pôjde pred guvernéra Davida Igeho. Po jeho podpise by zákon začal platiť od 1. januára 2016.

Štyridsaťšesť amerických štátov povoľuje predaj cigariet od 18 rokov. Alabama, Aljaška, New Jersey a Utah vyžadujú, aby zákazník mal aspoň 19 rokov.Tucty miest vrátane New Yorku už zvýšili minimálny vek pre nákup cigariet na 21. 

Krok zníži počet fajčiarov

"Tento odvážny krok zníži počet fajčiarov medzi mladými ľuďmi, zachráni životy a pomôže k tomu, aby budúce generácie boli bez tabaku," uviedol predseda kampane Matthew L. Myers.

"Zavedením veku 21 rokov sa zníži spotreba tabaku medzi mládežou a mladými ľuďmi. Práve na nich sa zameriava tabakový priemysel najviac," dodal Myers.

Elektronické cigarety zakázané

Ešte začiatkom týždňa nebolo jasné, či Ige podpíše návrh zákona. Legislatívu zakazujúcu používanie elektronických cigariet na všetkých miestach už schválili. Hovorca guvernéra pre CNN uviedol, že bude potrebovať nejaký čas na preskúmanie návrhu zákona.

Správa odhaduje, že celoštátne nastavenie minimálneho veku na 21 rokov by malo za následok takmer o štvrť milióna menej predčasných úmrtí a o 50 tisíc menej úmrtí na rakovinu pľúc u ľudí narodených v roku 2000 až 2019.

Štúdia odborníkov z Kalifornskej univerzity tvrdí, že potriasanie rukou medzi lekárom a pacientom je nezdravý kultúrny návyk, ktorý prenáša choroby. Podľa nich je rovnako nebezpečný ako fajčenie. Pozrite si priložené video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy