Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Mladú ženu znásilnil manžel sesternice. Otehotnela a musela si ho vziať
Zdielať na
Zahraničie

Mladú ženu znásilnil manžel sesternice. Otehotnela a musela si ho vziať

KÁBUL / Afganské mladé ženy majú častokrát už v dvadiatke za sebou obrovské trápenie. Znásilnenie, väzenie, manželstvo zo strachu pred vylúčením zo spoločnosti - to je ich realita. Je to aj prípad dvadsaťtriročnej Gulnaz, ktorú znásilnil manžel jej sesternice.

Napriek humanitárnej pomoci, globálnemu pobúreniu, miliardám amerických dolárov na podporu práv žien, afganské ženy stále trpia tak, ako Gulnaz. 

Musela sa vydať za muža, ktorý ju znásilnil. Dôvodom bolo, že otehotnela.

Meno dievčatka, ktoré bolo počaté počas znásilnenia, znamená v preklade úsmev. Narodilo sa vo väzení, pretože jeho mamu odsúdili za cudzoložstvo.

Muž, ktorý ženu znásilnil, je ženatý s jej sesternicou. Dvadsaťtriročná Gulnaz síce dostala od prezidenta amnestiu, no jej šťastiu to veľmi nepomohlo. Na to, aby ju spoločnosť prijala, musela súhlasiť so sobášom.

"Nechcela som zničiť život mojej dcéry alebo zostať bezmocná tak som súhlasila so svadbou. Sme ľudia, čo si ctia tradície. Keď si pokazíme povesť, vyberieme si radšej smrť, než život so zlým menom v spoločnosti,"
vysvetlila Gulnaz.

"Ak by som si ju nevzal, podľa našich tradícií by musela žiť na okraji spoločnosti. Jej bratia by ju nechceli prijať späť. Teraz ju aspoň netrápia tieto problémy," hovorí manžel mladej ženy Asadullah.

Druhá žena

Stala sa teda druhou Assadulohovou manželkou a jej dcéra vyrastá s ďalšími siedmymi súrodencami. Aj keď mala možnosť odísť do Pakistanu, kde by dostala azyl, pod tlakom okolností zostala.

"Už na to nemyslím. Teraz nemáme medzi sebou problémy a nechcem myslieť na to, čo bolo v minulosti," hovorí Gulnaz.  

V snahe zabezpečiť svojej dcére budúcnosť poprela mladá žena svoje sny a túžby.

Počas rozhovoru sa na svojho manžela ani raz nepozrela. So sklopenými očami tvrdí, že všetko je v poriadku.

"Môj život je v poriadku. Som šťastná. Takto to je," dodala. 

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy