Jasno
13°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Pakistanka utiekla pred rodinou, tá ju chce zabiť
Zdielať na
Zahraničie

Pakistanka utiekla pred rodinou, tá ju chce zabiť

VIEDEŇ / Sabatina James sa narodila v roku 1982 v pakistanskom Dhakare. Do Rakúska prišla s rodičmi ako desaťročná. Rýchlo si zvykla, našla priateľov a začala žiť nový život. To sa ale nepáčilo jej rodičom, ktorí sa aj v európskej krajine riadili pravidlami sunnitského islamu paradoxne ešte striktnejšie ako v moslimskom Pakistane.

"Žila som uprostred moderného rakúskeho mesta ako vo väzení. Časom začali rodičia hovoriť o svadbe s mojim pakistanským bratrancom Salmanom. Tvoja teta ťa chce za nevestu, jasala matka so slzami v očiach. Mala som šestnásť, chcela som študovať, cestovať a túžila som byť herečkou. Nechcela som si vziať bratranca a rodiť mu deti. Keď som to povedala matke, zmlátila ma ako nidky predtým," opisuje Sabatina.

Žene nepomohol ani opakovaný útek do azylového domu. Sociálni pracovníci nechápali vážnosť jej situácie. Rodičia si nevedeli s dcérou rady, preto ju odviezli "na prázdniny" k príbuzným do pakistanského Láhauru, píše český server Reflex.cz

Namiesto sľúbenej divadelnej školy ju čakala drsná prevýchova v škole koránu. Po roku pochopila, že sa sama späť do Rakúska nikdy nedostane. Súhlasila preto so zásnubami.

Namiesto svadby útek

Svadba mala byť v Rakúsku. Nikdy k nej ale nedošlo. Sabatina opäť utiekla. Skrývala sa u priateľa. Keď mala osemnásť, konvertovala na kresťanstvo. Prijala tiež priezvisko James.

V okamihu ako sa to dozvedela jej rodina, vyriekla ortieľ smrti. "Nech som sa pohla kamkoľvek, vždy ma našli. Musela som opustiť Rakúsko. Ázijská sieť má ale dlhé prsty. Pre členov komunity nie je problém vypátrať ženu, ktorá utiekla, prostredníctvom čísla zdravotného poistenia, pomocou mobilu či obyčajnej fotografie. Pracovníci poisťovní a telefónnych spoločností, taxikári, predavači, to všetko sú často Pakistanci, Turci alebo Arabi. Ani v Nemecku s novou identitou nie som pred vlastnou rodinou v bezpečí," hovorí.

"Som v nemeckom vládnom programe na ochranu svedkov a obetí trestných činov, takže by som sa vôbec nemala ukazovať na verejnosti," priznala Sabatina.

Má strach

"Mám strach, mám ho stále. Keď nastúpim do metra a sedí tam Pakistanec, opúšťam voz a dívam sa, či nejde za mnou. Nikde a nikdy si nie som istá," vysvetľuje.

V jej blízkosti sú nepretržite policajti v civile, ktorí ju chránia. Ani to ale nestačí. "Necítim sa tu bezpečne, musím čo najrýchlejšie odísť," vraví mladá žena.

Opatrnosť sa Sabatine už niekoľkokrát oplatila. Naposledy, keď odmietla byt, do ktorého sa práve nasťahovala. Hneď na druhý deň sa v ňom objavili Sabatini príbuzní.

S moslimskou komunitou majú problém i vo Francúzsku. Tajné služby sú v strehu, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy