Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Tento muž chcel zastaviť Lubitza, márne
Zdielať na

Tento muž chcel zastaviť Lubitza, márne

BERLÍN / Dva týždne od leteckej tragédie vo francúzskych Alpách sa na internete objavila fotografia, ktorá má zobrazovať kapitána letu 4U9525 Patricka Sondheimera. Ten sa márne snažil zachrániť seba i ďalších 148 ľudí na palube, keď kopilot Andreas Lubitz začal so strojom úmyselne klesať.

Fotografie druhého pilota letu z Barcelony do Düsseldorfu Andreasa Lubitza obleteli celý svet. Práve on podľa vyšetrovateľov tragédie úmyselne nasmeroval lietadlo na skaly vo francúzskych Alpách.

Lubitz využil situáciu, kedy sa kapitán Sondheimer nachádzal mimo kokpitu, zamkol sa a začal so strojom klesať.

Na hlasových záznamoch z čiernej skrinky je podľa vyšetrovateľov počuť, že sa kapitán snaží do kokpitu dostať. "Otvor preboha tie dvere," kričal kapitán na Lubitza a spoločne s ostatnými členmi posádky sa všemožne snažil vypáčiť dvere.

Lubitz na jeho výzvy nereagoval napriek tomu, že na záznamoch je počuť, že v kokpite normálne dýcha.

Portrét hrdinu

Denník Daily Mail teraz uverejnil údajnú fotografiu kapitána Sondheimera. Tá sa nachádza na základni spoločnosti Germanwings v Kolíne. Čiernobiela fotografia kapitána leží v rámiku na stole spoločne s fotografiami ostatných členov posádky. Nechýba tu ani portrét Andreasa Lubitza. 

I keď Sondheimer zomrel ako hrdina, ktorý sa snažil nešťastiu zabrániť, jeho rodina je zdrvená. "Zomrel ako hrdina, ale zomrel, sme zničení. Svetlo nášho života zmizlo," povedala nešťastná matka pilota.

Chcel byť s rodinou

Sondheimer, otec šesťročného dievčatka a trojročného chlapčeka, sa krátko pred tragédiou rozhodol lietať len krátke lety. Chcel tráviť viac času s rodinou.

Počas spomienkovej udalosti Sondheimerova stará mama prezradila, že jej vnuk vždy túžil byť pilotom. "Môj vnuk je mŕtvy, a to kvôli niekomu, kto zabil toľko ľudí," povedala.

150 obetí

Lietadlo spoločnosti Germanwings sa zrútilo do skál vo francúzskych Alpách pred dvomi týždňami v utorok.

Zomrelo všetkých 150 ľudí na palube stroja smerujúceho z Barcelony do Düsseldorfu.

Lubitz si haváriu dopredu plánoval, inšpiráciu hľadal na internete. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy