Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Raz budú všetci poznať moje meno, povedal pilot Lubitz svojej priateľke
Zdielať na

Raz budú všetci poznať moje meno, povedal pilot Lubitz svojej priateľke

BERLÍN / Druhý pilot, ktorý môže podľa francúzskej prokuratúry za pád lietadla, o svojej chorobe nehovoril. V rozhovore pre nemecký Bild to uviedla jeho bývalá dlhoročná priateľka.

Priateľka Andreasa Lubitza v rozhovore taktiež uviedla, že v minulosti pilot povedal, že raz urobí niečo, čo zmení celý systém. A že každý bude poznať jeho meno.

Práve túto vetu mala žena na mysli v momente, keď sa dozvedela o leteckom nešťastí. Podľa nemeckého denníka Bild je Maria, ako sa údajná niekdajšia priateľka volá, letuškou a pár spolu minulý rok päť mesiacov lietal.

O dôvode rozchodu povedala to, že bolo stále viac očividné, že má problémy. "Veľa sme sa bavili veľa o práci. A vtedy sa stával niekým iným," povedala s tým, že kritizoval pracovné podmienky v leteckej spoločnosti. Mimo iného aj nízky plat, strach o prácu a príliš veľký tlak.

Nemohol si splniť sen

Pokiaľ Lubitz lietadlo skutočne naviedol do hôr, tak to podľa Márie urobil preto, že vedel, že jeho zdravotné problémy mu neumožnia splniť jeho veľký sen. Stať sa v Lufthanse kapitánom a lietať na diaľkových trasách.

Pred ostatnými vraj dokázal svoje pocity skrývať. O svojej chorobe podľa Marie veľa nehovoril. Hovoril len to, že sa lieči na psychiatrii.

Miesto nehody poznal

Francúzské médiá priniesli informáciu, že Lubitz z detstva veľmi dobre poznal kraj, kde sa ním riadené lietadlo zrútilo. Spoločne s rodičmi a ďalšími členmi leteckého spolku z domovského Montabauru jazdil na juh Francúzska.

Lietali tam cez prázdniny na vetroňoch. Francis Kefer z letiska v mestečku Sisteron televíznej stanici iTele povedal, že Lubitz chodieval do Francúzska v rokoch 1996-2003.

O Lubitzovom zdravotnom stave nie je veľa informácií. Vyšetrovatelia, podľa ktorých haváriu Airbusu vo francúzskych Alpách zámerne spôsobil, neuviedli s akými problémami sa liečil.

Povedali len to, že nájdené dôkazy, napríklad roztrhaná PN-ka platná aj pre osudný deň svedči o tom, že chorobou pred Lufthansou skrýval. Lubitz bol mimo iného pacientom düsseldorfskej kliniky. Toto zdravotnícke zariadenie ale odmietlo povahu liečby uviesť.

V Nemecku nakrúcal reportér Martin Krpač:

Odškodné pre pozostalých

 Nemecký dopravca Lufthansa uhradí rodinám obetí okamžité výdaje vo výške 50 000 eur. Nemeckému denníku Tagesspiegel to povedal nemenovaný zdroj z nízkonákladovej divízie Lufthansy Germanwings. Konečné sumy sa môžu pohybovať od niekoľko desaťtisíc eur až po stovky tisíc eur.

"Lufthansa zaplatí až 50 tisíc eur na pasažiera na pokrytie bezprostredných výdajov," povedal zástupca Germanwings.

Podľa únijného práva musí firma každému pozostalému poskytnúť zálohu na prekonanie potenciálnych náhlych finančných problémov. 

Ako vysoké odškodné nakoniec bude, sa paušalizovať nedá. Okrem nákladov na pohreb hrajú svoju rolu ubytovacie služby, náklady na vedenie domácnosti a bolestné. Tieto sumy nie sú pevne stanovené. "Ide ale o značné obnosy," povedal nemeckému denníku Tagesspiegel právnik Wolf Müller-Rostin, ktorý v minulosti pracoval pre Lufthansu.

Ďalší expert na právo v leteckej doprave Holger Hopperdietzel podotkol, že konečná suma kompenzácií sa môže pohybovať od niekoľko desaťtisíc eur až po státisíce eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy