Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Polícia našla v byte pilota Lubitza zničenú PN-ku, platila aj v deň havárie
Zdielať na

Polícia našla v byte pilota Lubitza zničenú PN-ku, platila aj v deň havárie

BERLÍN / Nemecká polícia našla v byte pilota Andreasa Lubitza zničené potvrdenie o práceneschiopnosti platnú aj na deň, kedy ním riadené lietadlo havarovalo. Podľa agentúry DPA to uviedli na tlačovej konferencii zástupcovia prokuratúry v Düsseldorfe.

Vyšetrovatelia objavili aj dôkazy o tom, že pilot bol v trvalej lekárskej opatere. Neuviedli ale s akými problémami sa liečil.

Podľa vyšetrovateľov nájdené dokumenty svedčia o tom, že dvadsaťsedemročný pilot svoju chorobu pred zamestnávateľom skrýval.

Pri domových prehliadakach sa podľa úradov nenašil samovražedný odkaz ani žiadna stopa, z ktorej by sa dalo usúdiť, že druhý pilot mohol mať na navedenie lietadla k zemi politický alebo náboženský motív.

"Štátne zastupiteľstvo v Düsseldorfe vo štvrtok večer dokončilo prehliadky bytov mŕtveho kopilota. Opatrenia neviedli k nájdeniu listu na rozlúčku alebo písomného vyznania. Nenašli sme ani dôkazy vedúce na politické alebo náboženské pozadie udalosti," píše sa v stanovisku prokuratúry. 

Trpel depresiami

Pilot Andreas Lubitz, ktorý je zodpovedný za pád lietadla, trpel pred šiestimi rokmi vážnou depresiou. Podľa nemeckého denníka Bild bol v opatere psychiatrov.

Odvtedy podľa nemeckého denníka Bil bol pod dohľadom lekárov. Noviny sa odvolávajú na oficiálne dokumenty.

Lubitz pochádza z nemeckého mesta Montabaur. Obyvatelia mesta sú z toho, čo sa stalo, v šoku. Rodný dom pilota stráži polícia pre obavy z možného násilia voči rodine.

S kariérou pilota začínal v miestnom leteckom klube. "Bol milý, tichá a neskutočne talentovaný," opísal Lubitza šéf leteckého klubu Klaus Radke.

Nespôsobilý lietať

Vo Phoenixe, kde je letecká akadémia spoločnosti Lufthansa, bol označený za nespôsobilého lietať. Nakoniec ale leteckými aj psychickými testami prešiel.

Polícia v Düsseldorfe odniesla z bytu Lubitza modré vrecia a počítač. Polícia chce preskúmať život druhého pilota. Jeho financie, letecké aj zdravotné záznamy.

Pozrite si reportáž Martina Krpača:

Použil sekeru

Stále sa objavujú nové informácie o tom, čo sa počas posledných minút nad zemou v lietadle odohrávalo. Podľa Bildu sa kapitán zrúteného Airbusu A320 snažil dostať do kabíny pomocou sekery. Z rozborov záznamníkov hovorov v pilotnej kabíne podľa vyšetrovateľov vyplýva, že druhý pilot využil okamih, kedy kapitán odišiel na toaletu.

Späť ho napriek opakovaným výzvam a búchaniu na dvere nepustil a zahájil klesanie. To sa skončilo pádom stroja v Alpách a smrťou všetkých 150 ľudí na palube.

Kapitán letu spoločnosti Germanwings použil sekeru, ktorá sa nachádzala na palube stroja. Pokúšal sa s ňou preraziť pancierové dvere a zabrániť katastrofe, píše nemecký Bild.

Hovorkyňa nemeckej spoločnosti Germanwings potvrdila, že sekera býva na palube každého podobného lietadla. "Je súčasťou bezpečnostného vybavenia lietadla A320," povedala hovorkyňa.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy