Polojasno
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lubitz o svojich démonoch vedel. Z jeho prezývky mrazí
Zdielať na
Zahraničie

Lubitz o svojich démonoch vedel. Z jeho prezývky mrazí

BERLÍN/PARÍŽ / Pilot Andreas Lubitz, ktorý takmer pred dvomi týždňami úmyselne poslal na smrť 150 ľudí na palube lietadla spoločnosti Germanwings, dlhodobo trpel depresiami. Informácie o chorobe si zháňal aj na internete pod prezývkou Skydevil, teda Nebeský diabol.

Vyšetrovanie tragédie lietadla spoločnosti Germanwings letiaceho z Barcelony do Düsseldorfu ukázalo, že haváriu stroja spôsobil úmyselne Andreas Lubitz ako druhý pilot, keď sa v neprítomnosti kapitána zamkol v kokpite a s Airbusom začal prudko klesať k zemi.

Vyšetrovatelia po analýze tabletu, ktorý objavili v pilotovom düsseldorfskom byte prišli k záveru, že Lubitz mal celú tragédiu premyslenú. Deň pred tragédiou totiž na internete vyhľadával samovražedné metódy i zabezpečenie kokpitu. 

"História v prehliadači nebola vymazaná," uviedla nemecká prokuratúra. "Minimálne jeden deň sa niekoľko minút zaoberal vyhľadávaním informácií o dverách kokpitu a bezpečnostných opatreniach," dodala.

SITA

Alarmujúce čísla

Aj dvanásť dní po tragédii svet hľadá odpoveď na otázku, čo mohlo pilota zastaviť.

Hrozba prichádza z vonku, nie z vnútra, píše nemecký Bild a cituje vyjadrenie lekára Anthonyho Evansa z roku 2013. "Pravidelné previerky mentálneho zdravia pilotov sú zanedbávané," vyhlásil vtedy.

Aká dramatická v skutočnosti situácia je, vystihuje Evans vo svojej štúdii Severoamerickej asociácie pilotov. Z 1200 pilotov, ktorým bola diagnostikovaná depresia, až 60 percent lietalo bez predpísaných liekov aj naďalej.

SITA/Facebook - Andreas Lubitz

Pätnásť percent lieky užívalo tajne a len štvrtina ohlásila ochorenie zamestnávateľovi. Táto štúdia vychádza z dlhodobého pozorovania pilotov medzi rokmi 1997 a 2001. A odvtedy sa situácia zhoršila.

Piloti sa jednoducho o svoju prácu boja. To bol pravdepodobne aj Lubitzov prípad. Jeho zamestnávateľ, Lufthansa, ale priznal, že o psychických problémoch svojho pilota vedel. 

Vec ale nikto neriešil. "Jeho výkony boli perfektné. Nebol dôvod sa obávať," vyhlásil krátko po tragédii na margo Lubitza riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr. 

Pozrite si reportáž: 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy