Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na mieste katastrofy sa našlo video s poslednými okamihmi, tvrdí nemecký Bild
Zdielať na

Na mieste katastrofy sa našlo video s poslednými okamihmi, tvrdí nemecký Bild

PARÍŽ / Nemecký denník Bild a francúzsky Paris Match informovali o tom, že videli video z pamäťovej karty. Nájdená bola na mieste nešťastia a má zachytávať posledné minúty na palube letu 4U9525.

Video z letu 4U9525 je niekoľko sekúnd dlhé a dokumentuje, čo sa na palube dialo bezprostredne pred zrútením, informoval nemecký bulvárny denník Bild. Podľa náraz pamäťovú kartu náraz nepoškodil a je dôležitým dôkazným materiálom.

Ak nejaké video zo zrúteného Airbusu existuje, musí byť odovzdané vyšetrovateľom, vyzvala prokuratúra vo francúzskom Marseille. Vyšetrovatelia údajne žiadne video nemajú.

Existenciu videa popierajú

"Pokiaľ je pravdivé tvrdenie, že niekto takýmto videom disponuje, mal by ho bezodkladne odovzdať vyšetrovateľom," povedal agentúre AFP francúzsky prokurátork Brice Robin.

Robin zároveň poprel, že by vyšetrovatelia mali k dispozícii akékoľvek video, ktoré zachytáva leteckú katastrofu.

Podľa Bildu našiel príslušnú pamäťovú kartu v zóne nehody zdroj blízky vyšetrovaniu a video Bildu aj Paris Match poskytol k nahliadnutiu. Pamäťová karta je vraj dôležitým dôkazným materiálom.

Výkriky pasažierov

Podľa Bildu video podporuje vyjadrenie francúzskeho prokurárotra Bricea Robina. Výkriky zachytené na videu vraj potvrdzujú, že pasažieri vedeli, v akej situácii sa ocitli. V niekoľkých jazykoch je vraj počuť "Môj Bože".

Video podľa nemeckého denníka Bild potvrdzuje domnienky vyšetrovateľov, že sa kapitán lietadla snažil preniknúť do kokpitu pomocou sekery alebo iného železného predmetu. Najmenej trikrát je totiž počuť kovové rany.

Pravosť videa

Krátko pred koncom videa sa zdá, že časť stroja sa otrela o horu. Potom je vidieť, ako kabína náhle uhla na stranu. Ešte raz sú počuť výkriky a potom video končí.

Aj keď sú podľa zábery chaotické a úplne rozmazané a nie sú na nich rozpoznateľné jednotlivé osoby, je pravosť videa podľa Bildu nespochybniteľná.

Zábery pochádzajú zo zadnej časti lietadla. Nie je jasné, či ho urobil niekto z pasažierov alebo z posádky.

Na verejnosti sa objavilo video, ktoré zachytáva Andreasa Lubitza pri pilotovaní lietadla zvaného klzák:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy