Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Lufthansa vedela o psychických problémoch Lubitza, takto pilotoval
Zdielať na

Lufthansa vedela o psychických problémoch Lubitza, takto pilotoval

BERLÍN/MARSEILLE / Na internete sa objavil videozáznam, ktorý zachytáva nemeckého pilota Andreasa Lubitza. Ten podľa vyšetrovateľov minulý týždeň úmyselne havaroval s lietadlom vo francúzskych Alpách. Pri tragédii spolu s ním zomrelo 149 ľudí. Spoločnosť Lufthansa týždeň po tragédii potvrdila, že o psychických problémoch svojho pilota vedela.

Zatiaľ čo policajní experti pokračujú v zbieraní trosiek lietadla Germanwings a častí tiel obetí, na povrch sa dostávajú stále nové informácie o Andreasovi Lubitzovi, kopilotovi, ktorý podľa doterajšieho vyšetrovania celú tragédiu spôsobil.

Na internete sa objavilo i video, ktoré zachytáva Lubitza ešte ako začínajúceho pilota. Pilotuje na ňom malé lietadlo, pravdepodobne nad svojim rodným mestom.

Celý čas ho kamera sníma odzadu, do tváre mu nie je vidieť.

Milý a talentovaný

Andreas Lubitz pochádzal z malého nemeckého mestečka Montabaur. V miestnom leteckom klube začínal aj svoju kariéru. Lietanie bolo jeho vášňou a v klube na neho nedajú dopustiť.

"Bol milý, tichý a neskutočne talentovaný," opísal Lubitza šéf leteckého klubu Klaus Radke.

Perfektné výkony

Z leteckého nadšenca sa stal profesionálny pilot. 

Tréning ale pred šiestimi rokmi na pár mesiacov ukončil. Dôvodom mali byť pretrvávajúce depresie. Napriek tomu sa zamestnal v jednej z najelitnejších leteckých spoločností - Lufthanse.

Spoločnosť dokonca týždeň po tragédii priznala, že jej leteckú školu o svojich predchádzajúcich problémoch s ťažkými depresiami Lubitz informoval, píše letecký portál AirLive.net.

V Germanwings pracoval od roku 2013 a na konte mal 630 odlietaných hodín.

"Jeho výkony boli perfektné. Nebol dôvod sa obávať," vyhlásil krátko po tragédii na margo druhého pilota riaditeľ Lufthansy Carsten Spohr a zdôraznil, že Lubitz prešiel pri výcviku všetkými testami, teda aj psychologickými.

Napriek tomu minulý týždeň v utorok úmyselne poslal na smrť seba a ďalších 149 ľudí.

Pozrite si zábery z jedného z prvých letov Andreasa Lubitza:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy