Polojasno
20°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Viedeň demonštruje. Na jednej ulici sa stretli prívrženci i odporcovia Pegidy
Zdielať na

Viedeň demonštruje. Na jednej ulici sa stretli prívrženci i odporcovia Pegidy

VIEDEŇ / Protiislamské demonštrácie sa preniesli aj do susedného Rakúska. Prvý pochod sprevádzaný prísnymi bezpečnostnými opatreniami a protidemonštrantmi tak zažila i Viedeň.

Rakúskou metropolou sa rozliehal krik, dupot a tiež skandovanie hesiel. Konal sa prvý pochod Pegidy.

Mesto sa ale na islamských demonštrantov pripravilo a nič nenechalo na náhodu. Dav strážilo 1 200 policajtov. Protestujúci kráčali mestom s rakúskymi vlajkami a kričali heslá o tom, že práve oni sú hlas ľudu.

"Policajti by mali načúvať Rakúšanom a nie prisťahovalcom, ktorí sa nechcú prispôsobiť strednej Európe," uviedol stúpenec Pegidy z Viedne Christian Roessler.

"Nemám problém s moslimami, keď sa správajú slušne. Ale prenajal som byt Sýrčanom a hoci sú tu už päť mesiacov, po nemecky nevedia ani slovo," dodáva Viedenčan Norbert.

SITA

Antidemonštranti v uliciach

V tom istom čase sa rakúske ulice zaplnili i protestujúcimi proti Pegide. Dve zhruba rovnako početné skupiny demonštrantov od seba oddeľovali len policajti. Antidemonštranti chceli dať najavo, že nesúhlasia s radikalizáciou ich krajiny.

"Vo Viedni nie je žiadny priestor pre pravicových radikálov. V rakúsku nemáme problémy s islamizáciou," uviedol protidemonštrant Elias.

K stretu demonštrantov došlo v nemeckom Frankfurte nad Mohanom. Tam sa od vzniku Pegidy množia útoky na cudzincov. Odporcovia hnutia, ktorí mali prevahu, zahádzali demonštrantov vajíčkami a potýčke sa nevyhli ani príslušníci polície.

Pozrite si demonštrácie v rakúskej metropole:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy