Jasno
12°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nemci zasiahli proti teroristom, verbovali bojovníkov pre IS
Zdielať na

Nemci zasiahli proti teroristom, verbovali bojovníkov pre IS

BERLIN / Berlínska polícia zatkla v noci na piatok dvoch radikálnych moslimov podozrivých z podpory terorizmu. Podľa vyšetrovateľov dvojica nemeckých Turkov chcela verbovať moslimov pre boj v radoch radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Údajne preň zaisťovala i finančnú podporu.

Podľa štátneho zastupiteľstva bolo zatknutie oboch mužov výsledkom niekoľkomesačného vyšetrovania a nesúvisí s minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži, ani so štvrtkovým protiteroristickým zásahom v Belgicku.

VIAC ČÍTAJTE TU: Zabránili sme ďalšiemu Parížu, hovoria Belgičania po operácii

Obaja zadržaní sa hlásili k radikálnej odnoži islamu - saláfizmu. Muži sa údajne snažili radikalizovať ďalších nemeckých Turkov, Čečencov i Dagestancov žijúcich v Berlíne.

SITA

V rámci "islamského vzdelávania" údajne vyzývali ostatných moslimov, aby sa pripojili k "svätej vojne proti neveriacim" v Sýrii a Iraku, píše Spiegel

Financie pre IS

Dvojica mala taktiež prať špinavé peniaze a výťažok chcela použiť na financovanie cesty radikálov na Blízky východ. Časť prostriedkov podľa polície využila na nákup zbraní, ktoré chcela poslať IS.

SITA

Nemecko tak v krátkej dobe zasiahlo proti teroristom už druhýkrát. Počas štvrtkovej razie vo Wolfsburgu polícia zatkla päťdesiat mužov, ktorí údajne plánovali teroristický útok. Skupina mala základňu priamo vo Wolfsburgu a hlási sa k hnutiu Islamský štát.

Od štvrtku prebiehali v Belgicku a Nemecku protiteroristické razie, pozrite si reportáž: 

Podľa zverejnených informácií je hlavným podozrivým nemecký občan tuniského pôvodu, ktorý okolo seba zhromaždil skupinu radikálnych stúpencov. Niektorí z nich absolvovali vojenský výcvik v Sýrii a potom sa vrátili späť do Nemecka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy