Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zabránili sme ďalšiemu Parížu, hovoria Belgičania po operácii
Zdielať na

Zabránili sme ďalšiemu Parížu, hovoria Belgičania po operácii

BRUSEL / Dvaja ľudia zahynuli počas protiteroristickej operácie proti podozrivým džihádistom na východe Belgicka. Akcia údajne nesúvisí s minulotýždňovými teroristickými útokmi v Paríži.

Podľa belgickej verejnoprávnej televízie RTBF na východe krajiny počas policajného zásahu zahynuli dvaja muži, ďalšieho zadržali. Ide o osoby, ktoré sa nedávno vrátili zo Sýrie.

Jednu z ulíc asi päťdesiattisícového mesta ležiaceho neďaleko Liége podľa svedkov v popoludňajších hodinách zaplnili policajné autá. Začali sa ozývať výbuchy a streľba.

Pozrite si reportáž:

"Počas vykonávania domových prehliadok zahájili podozriví streľbu na policajné jednotky. Tie ich následne zneškodnili, dvaja sú mŕtvi, jedného polícia zadržala," cituje TheTelegraph oficiálne vyhlásenie. Príslušníci polície ani civilisti zranení neboli.

Google Maps

 "Počul som dva výbuchy a videl som utekať dvoch mužov arabského pôvodu. Mohli mať medzi 25 až tridsať rokov," opísal svedok.

Pozrite si autentické zábery z razie zverejnené na internete:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Druhý Paríž

"Druhý Paríž je zažehnaný," cituje denník Nieuwsblad ministerstvo spravodlivosti.

Spojitosť s útokmi vo Francúzsku však potvrdená nie je. "Akcia nesúvisí s útokmi v Paríži," vyhlásil prokurátor Eric Van der Sypt. "Vyšetrovanie začalo už niekoľko týždňov pred útokmi vo Francúzsku," zdôraznil. Dodal, že všetci podozriví boli belgickej národnosti.

Mŕtvymi mužmi sú dvadsaťdvaročný Redwane Hajaoui a rovnako starý Tarik Jadaoun. Ich fotografie už v pondelok zverejnil denník Sudpresse a zaradil ich medzi džihádistov bojujúcich po boku IS v Sýrii, ktorí sa nedávno vrátili späť do Verviers.

Totožnosť zastrelených zatiaľ nie je oficiálne potvrdená. Polícia čaká na identifikáciu od príbuzných.

Plánovali útoky

Muži podľa niektorých belgických médií plánovali uniesť a popraviť prominentného právnika. The Telegraph informuje i o tom, že podozriví chceli obsadiť autobus a pasažierov držať ako rukojemníkov. Podľa belgickej televízie RTL mali traja muži na tento útok pripravené falošné policajné uniformy a štyri samopaly Kalašnikov, iné zbrane a výbušniny. 

Twitter/BBC

V Bruseli podľa médií prebiehalo vo štvrtok niekoľko ďalších akcií, žiadna však nemala taký dramatický priebeh, ako tá vo Verviers. V jednom z bytov na predmestí Anderlechtu však polícia údajne zabavila nešpecifikované množstvo výbušnín. Spolu polícia zadržala trinásť ľudí. 

Belgicko sa v posledných dňoch viac zameralo na boj s terorizmom. Podľa vyhlásení polície, totiž zbrane, ktoré boli použité počas útoku v budove týždenníku Charlie Hebdo boli zakúpené od belgických gangov z Bruselu a Charleroi.

Akcie proti teroristom

Záťah proti radikálnym islamistom uskutočnila vo štvrtok aj nemecká polícia. Počas razie zatkli päťdesiat mužov, ktorí údajne plánovali teroristický útok. Skupina mala základňu v meste Wolfsburg a hlási sa k hnutiu Islamský štát.

Pozrite si video:

Podľa zverejnených informácií je hlavným podozrivým nemecký občan tuniského pôvodu, ktorý okolo seba zhromaždil skupinu radikálnych stúpencov. Niektorí z nich absolvovali vojenský výcvik v Sýrii a potom sa vrátili späť do Nemecka.

V noci na piatok polícia uskutočnila záťah i v Berlíne. Zadržala dvoch radikálnych moslimov podozrivých z podpory terorizmu. Podľa vyšetrovateľov dvojica nemeckých Turkov chcela verbovať moslimov pre boj v radoch radikálneho hnutia Islamský štát (IS). Údajne preň zaisťovala i finančnú podporu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy