Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vo Francúzsku sa zatýka, za podporu terorizmu skončilo v putách 54 ľudí
Zdielať na

Vo Francúzsku sa zatýka, za podporu terorizmu skončilo v putách 54 ľudí

PARÍŽ / Parížska prokuratúra zadržala už 54 osôb za obhajovanie alebo podporu terorizmu po minulotýždňových útokoch, ktoré si vyžiadali sedemnásť mŕtvych. Zatýkanie je súčasťou zintenzívneného boja proti radikálnemu islamizmu, ktorý zahŕňa aj plány vlády na prijatie prísnejších protiteroristických opatrení.

Niektorých zadržaných už aj obvinili, informoval hovorca francúzskej vlády Stephane Le Foll. Detaily však neprezradil.

Medzi zadržanými je aj kontroverzný komik Dieudonné, ktorého zatkli v stredu v súvislosti s jeho príspevkami na sieti Facebook. Vyznievali ako podpora teroristov.

Umelcovi zakázali aj v roku 2014 vystupovať, keďže jeho vyjadrenia o Židoch zhodnotili ako rasistické. Dieudonného už viackrát usvedčili z antisemitizmu a rasizmu.

V pondelok odsúdili na štyri roky vo väzení Francúza, ktorý sa v opitosti vyjadroval pochvalne o teroristoch a kládol odpor pri zatýkaní.

Francúzska vláda pripravuje súbor nových protiteroristických opatrení, ktorými chce zakročiť proti komukoľvek, kto terorizmus obhajuje.

Páchatelia na slobode

Francúzsky premiér Manuel Valls varoval, že teroristická hrozba vo Francúzsku pokračuje a súvisí najmä so spolupáchateľmi útokov, ktorí sú stále na slobode.

Trojicu páchateľov minulotýždňových útokov usmrtila polícia, no nažive môže byť ďalších šesť členov danej teroristickej bunky.

Vláda už mobilizovala po teroristických útokoch v krajine  desaťtisíc bezpečnostných jednotiek, ktoré rozmiestia do najcitlivejších oblastí.

Ozbrojenec Amedy Coulibaly, ktorý držal v piatok v obchode s košér potravinami rukojemníkov, je mŕtvy. Pri oslobodzovacej akcii v židovskom obchode s potravinami prišli o život štyria rukojemníci. Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy