Oblačno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
V Nemecku sa množia útoky na cudzincov
Zdielať na

V Nemecku sa množia útoky na cudzincov

BERLÍN / Od začiatku protestného hnutia Pegida v Nemecku pribudlo násilností voči prisťahovalcom. Podľa televízie ARD sa ich počet viac ako zdvojnásobil. Rozmohlo sa maľovanie hákových krížov a úrady zaznamenali i zvýšený počet fyzických útokov na cudzincov.

Nemecká televízia ARD v utorok vo svojom politickom programe Report Mainz uviedla, že od jesene minulého roka, kedy sa konali prvé demonštrácie hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), sa viac ako zdvojnásobil počet útokov proti utečencom a migrantom. Útoky neobišli ani ich domovy.

Počas troch mesiacov od prvého protestu hnutia z 20. októbra zaznamenalo Nemecko až 33 útokov. V ďalších troch mesiacoch bolo prípadov až 76. Do zoznamu prečinov pribudli okrem maľovania hákových krížov aj brutálne fyzické útoky na cudzincov.

"Pegida vytvorila atmosféru, ktorá volá po násilí proti migrantom, najmä moslimom. Nárast násilností voči slabým o viac ako sto percent je pre republiku, pre nás všetkých, zahanbujúce," povedal v televízii expert na pravicový extrémizmus Hajo Funke.

Prípadov pribúda

Z Oficiálnych štatistík Spolkového kriminálneho úradu vyplýva, že vlani v novembri dosiahol počet násilných činov s xenofóbnym motívom rekordných 63 prípadov.

Okrem Nemecka funguje protiislamské hnutie aj v ďalších európskych štátoch a organizátori, povzbudení útokmi islamistov na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, zorganizovali protesty aj na území Dánska či Nórska.

Nepokoje v Kolíne nad Rýnom, pozrite si video:

Z vedenia odišli niektorí vplyvní členovia

Z vedenia nemeckého protestného hnutia Pegida podľa informácii týždenníka Stern odišlo niekoľko vplyvných členov, vrátane hovorkyne Katrin Oertel. Oficiálne potvrdená táto informácia zatiaľ nie je, zástupcovia hnutia sa k nej v stredu nechceli vyjadriť.

Pri zasadnutí špičiek hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu, ktoré bolo v utorok večer, išlo vraj o rolu jeho spoluzakladateľa a donedávna šéfa Lutza Bachmanna.

Hamburger Morgen Post, Lutz Bachmann,

Reprofoto/Hamburger Morgen Post

Ten síce z pozície hlavného organizátora demonštrácií odstúpil pre fotografiu, na ktorej sa podobá na nacistického vodca Adolfa Hitler, úplne sa ale z Pegidy stiahnuť nechce.

Tvár Oertel

Okrem hovorkyne Oertel z organizačného tímu Pegidy odstúpil aj poradca pre oblasť hospodárstva Bernd-Volker Lincke alebo Achim Exner, člen euroskeptickej strany Aktion für Deutschland.

Nemecký týždenník Der Spiegel píše, že hovorkyňa patrila hneď po Lutzovi Bachmannovi k najznámejším tváram hnutia. Doposiaľ do Pegidy patrilo dvanásť ľudí, z toho až na výnimky ide o zakladajúcich členov, ktorí od konca októbra usporadúvajú protestné zhromaždenia a pochody.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy