Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V Nemecku na poriadok dohliada moslimská polícia, ľudia sú zhrození
Zdielať na

V Nemecku na poriadok dohliada moslimská polícia, ľudia sú zhrození

Zdroj: Twitter

BERLÍN / V nemeckom meste Wuppertal zasahovala šaríjska polícia. Samozvané moslimské hliadky vyzývali ľudí na uliciach, aby dodržiavali prísne nariadenia, odvolávajúc sa na striktné islamské právo šaría. Prípad už vyšetruje miestna polícia.

Jedenásť mužov vo veku od 19 do 33 rokov vyzývalo v nemeckých uliciach ľudí, aby dodržiavali prísne nariadenia, vrátane zákazu pitia alkoholu, užívania drog, zábavy, hazardu či pornografie, píše Der Spiegel

Polícia si však myslí, že sa samozvané islamské hliadky týmto snažia verbovať mladých moslimov do organizácií ako je Islamský štát a zapojiť ich do bojov v Iraku či Sýrii.

Mladí muži oblečení do oranžových viest s nápisom "Shariah police" sú príslušníkmi striktnej formy islamu - salafizmu.

Iniciátor celej akcie, bývalý hasič, tridsaťtriročný Sven Lau tvrdí, že cieľom šaríjskej polície bolo prilákať pozornosť médií a verejnosti k téme uplatňovania zákona šaría na území Nemecka, píše Deutsche Welle.

Twitter

Strach z islamistov

Úrady uvádzajú, že len v spolkovej republike Severné Porýnie-Vestfálsko, kde sa mesto Wuppertal nachádza, sa k salafistom hlási asi 1800 ľudí. V celom Nemecku je to asi 4 500 ľudí.

Nemecké orgány preto proti nim zasiahli. Incident vyvolal v meste znepokojenie. Úrady dokonca zriadili telefónnu linku, na ktorej môžu obyvatelia informovať o aktivitách tejto "polície" či oznámiť prípadné trestné činy.  

Akciu skritizoval aj nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere. Oznámil, že v Nemecku niečo takéto tolerovať nebudú. Podobne sa vyjadril aj minister spravodlivosti Heiko Maas.

Najčítanejšie správy