Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šéf Pegidy, ktorá protestuje proti prisťahovalcom, sa vyfotil ako Hitler
Zdielať na

Šéf Pegidy, ktorá protestuje proti prisťahovalcom, sa vyfotil ako Hitler

DRÁŽĎANY / Predseda nemeckého protiislamského hnutia Pegida Lutz Bachmann sa v minulosti nechal vyfotografovať s fúzami a ofinou, akú nosil Adolf Hitler. Bachmann o fotografii tvrdí, že išlo iba o vtip. Po kritike oznámil, že opúšťa vedenie hnutia.

Lutz Bachmann z hnutia Pegida odstúpil po tom, čo sa na neho spustila vlna veľkej kritiky. Dôvodom bolo, že vlani v septembri na svojom profile na sociálnej sieti Facebook zverejnil kontroverznú fotografiu, na ktorej nápadne pripomína Adolfa Hitlera, informovala CNN.

"Úprimne sa ospravedlňujem všetkým občanom, ktorých sa dotkli moje príspevky na Facebooku. Boli to neuvážené vyjadrenia, ktoré by som dnes už neurobil. Mrzí ma, že som tým uškodil záujmom nášho hnutia a vyvodzujem z toho dôsledky," uviedol Bachmann v oficiálnom vyhlásení.

Nadchol desiatky tisíc ľudí

Pegida sa od fotografie dištancovala a nad celou aférou vyjadrila ľútosť.

"Lutz Bachmann má množstvo zásluh na činnosti Pegidy. Dostal hnutie do ulíc a do médií a spolu s nami sa mu podarilo mobilizovať a nadchnúť desiatky tisíc ľudí," stojí vo vyhlásení hovorkyne hnutia.

Pegida nedávno úspešne zorganizovala týždennú protiislamskú demonštráciu v Drážďanoch. Podľa odhadov polície sa na nej zúčastnilo až 25 tisíc ľudí.

Fotografiu Bachmanna s vizážou Hitlera v stredu vydal bulvárny denník Bild. Bachmann podľa neho tvrdí, že snímka je odkaz na satirický román Timura Vermesa "A je tu zas", ktorý popisuje Hitlerov návrat do súčasného Nemecka.

"Nechal som sa u kaderníka vyfotiť pri príležitosti vydania audioknihy A je tu zas a Christoph Maria Herbst (nemecký komik, pozn. red.) ju publikoval na sociálnych sieťach. Niekedy si musíte urobiť srandu sami zo seba," citoval Bachmanna Bild.

Hamburger Morgen Post, Lutz Bachmann,

Reprofoto/Hamburger Morgen Post

Chaplin áno, Lutz nie!

Fotografia podľa nemeckých médií z Bachmannovho profilu na Facebooku medzičasom zmizla. 

Drážďanské hnutie Pegida pochádza z nemeckej skratky Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu. Vzniklo pred niekoľkými mesiacmi a na jeho demonštrácie chodia desiattisíce ľudí. Mimo územia Saska sú však početnejšie protesty odporcov Pegidy.

Okrem Nemecka funguje protiislamské hnutie aj v ďalších európskych štátoch a organizátori, povzbudení útokmi islamistov na redakciu parížskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, zorganizovali protesty aj na území Dánska či Nórska.

Pozrite si priložené video:

Bachmann svoju profilovú fotografiu na sociálnej sieti vymenil za podobizeň Charlieho Chaplina z filmu Diktátor s komentárom: On si satiru dovoliť môže. Lutz nie!

Reprofoto/Reuters

Súvisiace články

Najčítanejšie správy