Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kontroverzná fotografia: Nový šéf gréckej diplomacie s ruským fašistom
Zdielať na

Kontroverzná fotografia: Nový šéf gréckej diplomacie s ruským fašistom

ATÉNY / Nová grécka vláda je zmesou ľavičiarov a pravičiarov. V ich radoch sú aj vyslovení extrémisti. Medzi nich patrí napríklad nový minister zahraničných vecí Nikos Kotzias.

Novovymenovaný minister v niektorých svojich postojoch vychádza z názorov ruského fašistického spisovateľa a politológa Alexandra Dugina, ktorý vyzýva k masovému vraždeniu Ukrajincov.

Na sociálnych sieťach sa objavila fotografia, ktorá poukazuje na spojenie strany Syriza s ruskými radikálmi.

Na fotografii Kotzias (úplne vľavo) a profesor Dugin (v strede) po svojom stretnutí v Aténach v máji 2013.

Twitter/Arzu Çakır

Sympatie k Rusku

Víťazná strana Syriza sa netají svojimi sympatiami k Moskve. Od kritiky Európskej únie voči zhoršujúcej sa kríze na Ukrajine sa veľmi priamo dištancovala.

Alexis Tsipras a Panos Kammenos tiež odmietajú úsporné opatrenia, ktoré Aténam nariadili veritelia výmenou za rozsiahle pôžičky.

Ktorým smerom sa grécka zahraničná politika bude uberať, bude závisieť od novovymenovaného ministra zahraničných vecí. Práve Nikos Kotzias sa za Grécko zúčastní rokovania v Bruseli, na ktorom budú rozhodovať najmä o ďalších sankciách voči Rusku.

Kotzias a Dugin

Nikos Kotzias, profesor politológie, je bývalý komunista. Verejne vystupuje proti vedúcemu vplyvu Nemecka v Európe. Od 80. rokov sa netají svojimi sympatiami k Sovietskemu zväzu a následne k Rusku. V sovietskom období dokonca ocenil zásah poľskej vlády proti hnutiu Solidarita.

Alexander Dugin, rodák z Moskvy, je profesorom na Moskovskej univerzite. Tiež je hlavným ideológom euroázijského hnutia, ktoré sa snaží o znovupripojenie niekdajších krajín Sovietskeho zväzu k Rusku.

Istú dobu dokonca podporoval šéfa Kremľa Vladimira Putina. Svoj postoj zmenil, keď súčasný ruský prezident nezasiahol pri ukrajinskej Oranžovej revolúcii. Počas vojny v Južnom Osetsku v roku 2008 sa vyjadril, že Gruzínsko by mali obsadiť Rusi a následne si tam zriadiť proruskú vládu.

Grécko má novú vládu. Tvoria ju ľavičiari, pravičiari i extrémisti:

Tsipras je pre Úniu nepohodlný

Ak sa podarí Grécku s rozhodujúcou podporou Ruska postaviť sa Európskej únii, umožní to Slovákom i Čechom lepšie presadzovať národné záujmy pred "bruselskými žralokmi", vyhlásil v ruskej televízii Cargrad riaditeľ moskovského Ústavu pre strategické štúdiá Leonid Rešetnikov.

"Európska únia má v gréckom premiérovi Alexisovi Tsiprasovi krajne nepohodlného partnera, ktorý bude bruselským byrokratom vážne komplikovať život," povedal politológ. Tsipras má ale málo možností realizovať takúto politiku.

"Ruský faktor sa preto musí stať rozhodujúcim. Pre ľudí v Grécku, Srbsku, Bulharsku, Česku aj na Slovensku bude potom oveľa ľahšie presadzovať národné záujmy pred bruselskými žralokmi," konštatoval Rešetnikov.

"Musíme dúfať, že sa Grécko vráti ku koreňom. Len na takejto ceste bude zaistená jeho životaschopnosť," predpokladá ruský vedec.

"Ak sa ale Tsipras skutočne odhodlá k odchodu z eurozóny alebo dokonca Únie, potom sa bez podpory Ruska nezaobíde. Bojím sa ale, že naše možnosti teraz nie sú neobmedzené," upozornil.

Vzťahy Ruska a Grécka

Ak splní Tsipras svoje radikálne ľavicové sľuby z volebnej kampane, ovplyvní to zásadne vzťahy Grécka s Ruskom a celý život v Európskej únii, povedal ruskej televízii Valentin Katasonov z diplomatickej akadémie MGIMO.

Grécko opustí prinajmenšom eurozónu a Rusko bude musieť Grécku pomôcť a zaistiť, aby krajina prežila, uviedol.

S jeho názorom súhlasí riaditeľ Ruského ústavu politickej sociológie Vjačeslav Smirnov, ktorého komentár zverejnil denník Kommersant.

"Ak opustí Grécko eurozónu, musí sa rozhodnúť. Buď sa bude ďalej orientovať na Európu, alebo na Rusko. Pokiaľ nová grécka vláda odmietne protiruské sankcie, jednotná politika Európskej únie voči Rusku sa rozpadne," uvádza Smirnov.

Brusel má ale podľa neho páky, ako grécke stanoviská ovplyvniť. Ani odchod z eurozóny preto nebude bez komplikácií a je otázkou, či to Grécko dokáže, uviedol.

Obkľúčenie nepriateľov

Za "priekopníka európskeho oslobodenia" označuje novú grécku vládu článok radikálneho pravoslávneho publicistu Israela Šamira publikovaný v prokremeľskom denníku Izvestija.

"Pravoslávna sestra Ruska prerazila obkľúčenie nepriateľov, radujme sa," napísal.

Prichádza obrat, koniec neoliberálnych dogiem. "Rusko má teraz spojenca v boji s medzinárodnou finančnou mafiou, má spojenca v odpore voči Bruselu a Washingtonu. Taliansko, Španielsko a za nimi aj Francúzsko uvidí svetlo na konci tunela a vydajú sa za Gréckom," predpovedá v komentári Šamir.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy