Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Marxisti a komunisti, to môže byť nový a vážny problém Grécka
Zdielať na

Marxisti a komunisti, to môže byť nový a vážny problém Grécka

ATÉNY / Grécko po dva a pol roku čakajú voľby. Zákonodarcovia ani na tretí pokus nedokázali zvoliť hlavu štátu a krajina sa pripravuje na predčasné parlamentné voľby. Od ich výsledku môže závisieť aj zotrvanie Grécka v eurozóne.

Rozhodne sa čoskoro, predčasné parlamentné voľby sú naplánované na koniec januára.

Favoritom volieb je Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá odmieta pokračovať v úspornej politike a chce požiadať Európsku úniu, eurozónu a Medzinárodný menový fond, aby Aténam podstatnú časť dlhu jednoducho odpustili a vymazali.

SYRIZA však chce zostať v eurozóne. Otázka znie, či sú tieto ciele zlúčiteľné.

Väčšina Grékov sa bojí opustiť eurozónu. Napriek strastiam, ktoré priniesla šesťročná recesia a tvrdé úsporné opatrenia, si podľa najnovších prieskumov praje naďalej platiť eurom štyridsaťsedem percent obyvateľov krajiny.

Už 240 miliárd eur

Nemecká vláda už na udržaní Grécka v eurozóne netrvá. Situácia je dnes iná ako na prelome rokov 2008 a 2009. Ak by aj jeden člen odišiel, neznamenalo by to veľký otras.

Hovorca kancelárky Angely Merkel Steffen Siebert tieto informácie dementoval a na tlačovej konferencii uviedol, že Berlín má stále záujem na gréckom členstve.

Grécko čerpá pomoc od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu od roku 2010. Doposiaľ dostalo 240 miliárd eur.

Odmietajú plniť podmienky

Líder SYRIZY Alexis Tspiras zastáva názor, že Gréci si už vytrpeli dosť a éra rastu nezamestnanosti, krachu firiem, škrtov v penziách a výdajoch v zdravotníctve, školstve či zvyšovanie daní musí skončiť.

Reprofoto/gdb.rferl.org

SYRIZA odmieta plniť tvrdé podmienky dohody a požaduje novú. Autor ekonomického programu strany Jannis Milios, ktorý o sebe vyhlasuje, že je marxista, chce odpísanie päťdesiatich percent gréckeho dlhu.

Tspiras ale pred blížiacimi voľbami ustupuje od radikalizmu a tvrdí, že chce rokovať s veriteľmi a zároveň zachovať euro pre Grécko.

Všetko nakoniec môže rozhodnúť faktor strachu. Už pred voľbami v júni 2012 to s koalíciou pravicovej Novej demokracie a ľavicového Panhelénskeho socialistického hnutia nevyzeralo v prieskumoch dobre.

Obavy mnohých obyvateľov z toho, že bez dohody s Bruselom môže byť ešte horšie, splodili vládu, ktorá presadila kruté škrty.

Extrémisti, komunisti

SYRIZA v prieskumoch stále vedie. Novú demokraciu by porazila o tri percentá, píše The Guardian. Podľa ústavu pre výskum verejnej mienky vedie dokonca o viac než sedem percent.

Kedysi najsilnejšia strana PASOK je v koncoch, nedosahuje v prieskumoch ani päť percent. Jej najvýraznejšia tvár - expremiér Jorgos Papandreu - založila novú stranu Hnutie pre zmenu.

SITA

I keď radikálna ľavica nezvíťazí, akcieschopná vláda sa bude zostavovať veľmi obtiažne. Podľa prieskumu skončí na treťom mieste extrémne pravicový Zlatý úsvit a za ním komunisti.

Grécki plavci sa hodili do ľadovej vody pri príležitosti Dňa Ephiphany. Slávností sa zúčastnil aj Alexis Tsipras:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy