Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Grék pred voľbami: Víťazstvo Syrizy? Hotová katastrofa
Zdielať na

Grék pred voľbami: Víťazstvo Syrizy? Hotová katastrofa

ATÉNY / Deň pred voľbami na politickej scéne v Grécku zavládlo ticho pred búrkou. Posledné prieskumy verejnej mienky dávajú strane Syriza až šesťpercentný náskok pred konzervatívcami. K radikálnej ľavici sa postupne pridáva i značná časť z desiatich percent nerozhodnutých voličov. Niektorí ale sľubom Syrizy neveria.

Strane Syriza neverí napríklad typický drobný podnikaetľ Antonis. Okrem manželky zamestnáva dvoch ľudí. Práve malé a stredné firmy, ktoré tvoria 80 percent gréckej ekonomiky, najviac doplácajú na krízu.

"Alexis Tsipras opakuje slová socialistov z osemdesiatych rokov, sľubuje nesplniteľné. Kde na to asi zoženie peniaze? Dohodnutý program plniť nechce, požaduje veľké odpísanie dlhu a nechce platiť úroky európskych pôžičiek. To pre nás znamená koniec európskych peňazí," posťažoval sa.

Oligarchovia nemajú v Grécku majetok

Ďalej upozornil, že líder strany sľubuje zvyšovanie platov. "Netuší však, kde na to zoberie prostriedky," pokračuje. Sľúbil zrušenie dane z nehnuteľnosti, ale zavedie daň z veľkého majetku, píše The Guardian.

"My, ktorí máme byt a chatu, sme bohatí? Máme platiť vysokú daň za byt, ktorý ešte splácame v banke? Tvrdí, že zdaní gréckych oligarchov, ale tí majetok v Grécku vôbec nemajú," upozornil.

Líder konzervatívcov a súčasný premiér Antonio Samaras sľubuje znížiť daň z nehnuteľnosti o sedem percent, firemnú daň zo zisku na 15 percent a vyhlasuje koniec škrtov a začiatok ekonomického rastu.

Koniec optimizmu

"Prežili sme štyri roky pekla, obrat firmy klesol na polovicu, naše príjmy viac než o tretinu a dane sa mnohonásobne zvýšili," pokračuje Antonis.

Vlani v zime bolo podľa neho cítiť, že z najhoršieho je krajina vonku. Nálada na trhu sa zlepšila, štát i súkromníci začali splácať svoje dlhy, trh sa rozhýbal.

"Teraz? Optimizmus končí. Ak zvíťazí radikálna ľavica, naše obete vyjdu nazmar. A ak bude strana vládnuť sama, bude to hotová katastrofa," obáva sa.

Predseda Syrizy Alexis Tsipras láka voličov predovšetkým na obmedzenie úsporných opatrení. Rovnako chce dohodnúť podmienky medzinárodnej finančnej pomoci a plánuje požadovať i odpis veľkej časti gréckeho dlhu. Pozrite si priložené video:

Skončia mimo eurozóny?

Volebné miestnosti sa po celom Grécku otvoria v nedeľu o siedmej hodine ráno. Gréci budú o politickej scéne rozhodovať už tretíkrát za posledné tri roky.

Favoritom volieb je ľavicová Syriza. Premiér Samaras a líder konzervatívnej Novej Demokracie, ktorá obsadila v prieskumoch druhú priečku, varuje, že ak Syriza splní predvolebné sľuby, krajina skončí mimo eurozóny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy