Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sýrska vláda hľadá spojencov, Nemci spoluprácu odmietajú
Zdielať na

Sýrska vláda hľadá spojencov, Nemci spoluprácu odmietajú

DAMASK/BERLÍN / Sýrska vláda je pripravená spolupracovať v boji proti medzinárodnému a regionálnemu teroru, uviedol sýrsky minister zahraničných vecí Valíd al-Mualím. Dodal, že akýkoľvek útok proti islamistom na území Sýrie musia koordinovať miestne úrady. Inak pôjde o agresiu. Na vyjadrenie reagoval Berlín, ktorý akúkoľvek spoluprácu nateraz odmietol.

Vyhlásenie al-Mualího je reakciou na náznaky amerických predstaviteľov, že Spojené štáty zvažujú letecké útoky na pozície islamistov z hnutia Islamský štát aj v Sýrii.

Doposiaľ podnikali cielené útoky len na ozbrojencov na severe Iraku. Američania podniknú čokoľvek, aby ochránili národnú bezpečnosť, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Ben Rhodes.

Al-Mualím tiež komentoval zabitie amerického novinára Jamesa Foleyho predstaviteľom Islamského štátu, ktorým by mohol byť londýnsky rapper "Jihadi John".

Spojené štáty sa doteraz vyhýbali akémukoľvek vojenskému zapojeniu do vojny, ktorá trvá viac ako tri roky. Vzhľadom k ofenzíve islamistov, ktorú podnikajú v Iraku a Sýrii, a tiež smrti Foleyho, ale môže tento odpor slabnúť. Mnoho vysoko postavených republikánov i niektorí demokrati už vyzvali Obamu, aby proti islamistom zasiahol omnoho razantnejšie ako doposiaľ.

Extrémistická skupina Islamský štát, ktorá už zabrala rozľahlé územia v Sýrii a na severe Iraku, predstavuje hrozbu, ktorá môže byť väčšia, než akú predstavovala teroristická sieť al-Kájda. Vo štvrtok to konštatoval americký minister obrany Chuck Hagel.

Skupina je podľa neho výborne vycvičená, organizovaná a dobre financovaná. Islamský štát bude podľa neho predstavovať hrozbu, kým bude mať bezpečné úkryty v Sýrii, kde vládne občianska vojna a chaos.

Nespojí sa s al-Asadom

Nemecko nemá diplomatické kontakty s vládou sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a neuvažuje o ich oživení z dôvodu nebezpečenstva, akým je radikálna militantná skupina Islamský štát, povedal to v pondelok hovorca nemeckého ministerstva zahraničia.

"Režim prezidenta al-Asada spáchal nepredstaviteľné zločiny počas občianskej vojny trvajúcej tri a pol roka. Takmer dvestotisíc ľudí v nej zahynulo," povedal hovorca Martin Schaefer v pondelok na tlačovej konferencii nemeckej vlády. 

"Je ťažké si predstaviť, že by sa dalo toto všetko ignorovať, keďže máme teraz Islamský štát, ktorý je horší ako al-Asad," povedal hovorca. "Neviem o žiadnych diplomatických kontaktoch Nemecka a sýrskej vlády," dodal hovorca.

Jamesa Foleyho popravili islamisti, video zverejnili. Pozrite si jeho časť:

UPOZORNENIE: Obsah videa nie je vhodný pre maloletých a mladistvých čitateľov a citlivé povahy

Súvisiace články

Najčítanejšie správy