Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
USA podnikli neúspešný pokus o záchranu rukojemníkov v Sýrii
Zdielať na

USA podnikli neúspešný pokus o záchranu rukojemníkov v Sýrii

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Americký prezident Barack Obama vyslal počas leta do Sýrie vojenské jednotky, aby tam oslobodili amerických rukojemníkov držaných ozbrojencami organizácie Islamský štát, vrátane zabitého novinára Jamesa Foleyho. Misia ale po prestrelkách s islamistami skončila bez úspechu a z rukojemníkov nebol nájdený nikto.

Obama schválil misiu začiatkom leta, upresnila podľa agentúry Reuters prezidentova poradkyňa pre boj s terorizmom Lisa Monacová. Podľa Pentagonu išlo o leteckú a pozemnú operáciu, pri ktorej v Sýrii do oblasti, kde podľa poznatkov spravodajských služieb držali islamisti rukojemníkov, vysadili lietadlá desiatky vojakov špeciálnych jednotiek.

Nesplnená misia

Počas pátrania po rukojemníkoch sa vojaci dostali do prestreliek s islamistickými ozbrojencami. Počas akcie neprišiel o život žiadny americký vojak, jeden bol ľahko zranený, informovalo ministerstvo.

"Bohužiaľ, misia nebola úspešná, pretože rukojemníci sa v cieľovej lokalite nenachádzali," uviedol Pentagon.

Washington prišiel s informáciou o vojenskej akcii v Sýrii deň potom, čo bojovníci Islámskeho štátu zverejnili video so záznamom smrti novinára Foleyho, ktorý bol unesený pred dvoma rokmi v Sýrii a od tej doby bol nezvestný. Okrem toho je na videu zachytený ďalší unesený americký novinár Steven Sotloff, ktorého život vraj bude závisieť na ďalšom postupe Spojených štátov v Iraku. Obama prehlásil, že USA budú navzdory hrozbám proti Američanom pokračovať v náletoch na pozície islamistov v Iraku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy