Skoro jasno
20°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kurdi vyhrali, dobyli irackú priehradu pri Mosule
Zdielať na
Zahraničie

Kurdi vyhrali, dobyli irackú priehradu pri Mosule

IRBÍL/BAGDAD/WASHINGTON / Kurdské ozbrojené sily v nedeľu za leteckej podpory Spojených štátov dobyli späť najväčšou irackú priehradu pri Mosule, ktorú pred desiatimi dňami ovládli ozbrojenci Islamského štátu. Potvrdil to veliteľ kurdských vojenských síl a dvaja činitelia. Získanie strategickej priehrady je významným víťazstvom Kurdov v boji proti islamistom.

Boje o priehradu začali v nedeľu ráno a naďalej pokračujú, uviedol kurdský generál, ktorý velí jednotkám kurdských pešmergov v oblasti neďaleko priehrady.

Najväčšia iracká priehrada leží na rieke Tigris asi päťdesiat kilometrov severne od Mosulu a pre islamistov predstavuje cennú korisť. Zásobuje totiž rozsiahle územie vodou a funguje tam výkonná hydroelektráreň.

Ľudia majú strach, že ich islamisti odstrihnú od dodávok vody a elektriny. Tiež sa boja, že vytopia viaceré miesta.

Vydobytie si priehrady by bolo významným víťazstvom v boji proti Islamskému štátu, ktorého členovia dobyli rozsiahle územia na severe a západe Iraku a v severovýchodnej Sýrii.

SITA


Jeden z kurdských veliteľom uviedol, že kurdské jednotky brzdia nálože, ktoré ustupujúci islamisti nastražili pozdĺž ciest a v budovách okolo priehrady, píše britský The Guardian.

Spomalenie islamistov

Časť náloží nechala v oblasti ešte začiatkom augusta iracká armáda. Chcela zabrzdiť rýchly postup islamistov.

"Nie sú tu žiadne boje, len nastražené nálože a opustené budovy, v ktorých sú výbušniny," uviedol veliteľ.

Kurdské jednotky podľa neho postupujú tam, kde to ide, a inak čakajú na pätnásť irackých vojenských vozidiel Humvee so zariadením na odstraňovanie nastražených bômb.

USA útočilo

Spojené štáty potvrdili, že v sobotu pri Mosole a neďaleko kurdského správneho centra Irbíl podnikli ich lietadlá celkom deväť útokov.

Sobotňajších útokov sa zúčastnili americké stíhačky i bezpilotné lietadlá, ktoré zničili či poškodili štrnásť vojenských vozidiel ozbrojencov.

"Všetky stroje bezpečne opustili oblasti útokov," uviedlo americké veliteľstvo. Dodalo, že útoky podnikli na podporu humanitárneho úsilia a na ochranu amerických osôb.

Tvrdá ofenzíva

Kurdské sily so vzdušnou podporou amerického letectva začali ofenzívu na opätovné získanie priehrady pri Mosule. V bojoch zomrelo najmenej jedenásť bojovníkov Islamského štátu, píše BBC.

Bagdad chce strategicky dôležitú priehradu získať späť pod svoju kontrolu. Do pozemnej operácie preto zapojil i kurdské jednotky.

Ofenzíva sa uskutočnila krátko po tom, čo islamskí radikáli zmasakrovali na severe Iraku desiatky mužov z náboženskej menšiny jezídov.

Masaker trval asi hodinu. Extrémisti v ňom pozabíjali najmenej osemdesiat jezídov a uniesli asi stovku tamojších žien a detí, Spojené štáty opäť bombardujú Irak, islamisti pozabíjali osemdesiat jezídov.

Dobýjanie priehrady pri Mosule bolo úspešné, pozrite si video:

SITA

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy