Oblačno
25°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Cameron vyzýva k boju proti teroristom, humanitárna pomoc nestačí
Zdielať na

Cameron vyzýva k boju proti teroristom, humanitárna pomoc nestačí

Zdroj: SITA

LONDÝN / Pokiaľ ich nezastavíme, môžu byť bojovníci Islamského štátu dostatočne silní, aby zaútočili proti ľuďom v uliciach britských miest, píše britský The Sunday Telegraph. Proti ozbrojencom, ktorí okupujú veľké časti Sýrie a severného Iraku, je nutné začať bezpečnostné operácie, tvrdí britský premiér David Cameron. humanitárna akcia podľa neho nestačí.

Britský premiér David Cameron nešetril tvrdými slovami na adresu islamistov. Vyjadroval sa i k nutnosti bojov so "smrtiacou ideológiou" a tiež k nebezpečenstvu vzniku "teroristického štátu" na brehoch Stredomoria, píše The Sunday Telegraph.

"Skutočnú bezpečnosť môžeme zaistiť len v prípade, že nasadíme všetky naše zdroje - pomoc, diplomaciu a vojenskú zdatnosť - posilneniu svetovej stability," napísal Cameron.

"Ak nebudeme rokovať, aby sme zastavili nápor tohto mimoriadne nebezpečného teroristického hnutia, bude len silnieť, až dokáže zaútočiť v uliciach britských miest," vyjadril sa britský premiér.

Treba konať

Pripomenul tiež, že Londýn poskytol ľuďom postihnutým islamskou agresiou humanitárnu pomoc. Varoval ale, že okrem nej je nevyhnutná "široká politická, diplomatická a bezpečnostná reakcia".

"Potrebujeme silnú bezpečnostnú reakciu, či už v podobe vojenskej akcie proti teroristom, medzinárodnú výmenu spravodajských informácií a spoluprácu v boji proti terorizmu, alebo nekompromisný úder proti teroristom na ich vlastnom území," konštatuje britský premiér.

Ktokoľvek kráča v Spojenom kráľovstve s vlajkou Islamského štátu v rukách, musí byť podľa Camerona zatknutý.

Podľa neho pritom nemožno hovoriť o vojne s terorizmom. Situáciu hodnotí ako "vojnu medzi islamom na jednej strane a extrémistami, ktorí chcú islam znásilniť, na strane druhej".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy