Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Briti už nechcú odísť z Európskej únie
Zdielať na

Briti už nechcú odísť z Európskej únie

LONDÝN / Obyvatelia Veľkej Británie obrátili postoj k Európskej únii. Väčšina z nich, 54 percent, by v referende hlasovala pre zotrvanie v EÚ. Pre vystúpenie z 28-členného bloku sa v prieskume vyslovilo 37 percent britských občanov.

Podľa agentúry Reuters to znamená oproti minulosti výrazný posun smerom k väčšej podpore EÚ. Keď spoločnosť Ipsos MORI podobný prieskum robila naposledy, v novembri 2012, odpovedalo 48 percent Britov, že by hlasovalo za vystúpenie z únie. Štyridsaťštyri percent respondentov bolo odhodlaných podporiť pokračujúce členstvom krajiny v EÚ.

Trend sa obrátil

Aj v marcovom prieskume spoločnosti YouGo sa už viac Britov vyslovilo pre zotrvanie v únii, než pre jej opustenie.

Premiér David Cameron Britom sľúbil, že v roku 2017 sa budú môcť v referende vyjadriť k členstvu Británie v EÚ, pokiaľ po parlamentných voľbách v budúcom roku zostane premiérom.

Cameron sa tak snaží odraziť volebnú výzvu protieurópskej Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP), ktorej stúpajú preferencie a podľa prieskumu by mohla v Británii vyhrať voľby do Európskeho parlamentu alebo skončiť na druhom mieste.

Kašleme na eurovoľby

Voľby do Európskeho parlamentu sa konajú 24. mája. Slovensko má v únii nálepku, že sme krajina s najhoršou účasťou vo voľbách do Európskeho parlamentu. Podľa politológov nám aj s najväčšou pravdepodobnosťou ostane.

Európska únia nás nevníma príliš pozitívne, pozrite si reportáž:

Slováci vraj našich europoslancov vnímajú skôr tak, že si do Bruselu idú užiť svoj politický dôchodok. Niektorých podobne vníma aj slovenký prezident Ivan Gašparovič. Ten sa vyjadril, že niektorí kandidáti na europoslancom by Slovensku mohli viac poškodiť ako pomôcť. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy