Jasno
16°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Vojnu na Facebooku vyhráva Izrael, Palestína zaostáva
Zdielať na
Zahraničie

Vojnu na Facebooku vyhráva Izrael, Palestína zaostáva

Zdroj: ISIFA

GAZA / Izrael vedie s Palestínou otvorený konflikt, ktorý v súčasnosti eskaluje ostreľovaním oboch zúčastnených strán. 8. júna zahájil Izrael pozemné operácie, pri ktorých zahynulo viac ako 500 Palestínčanov. Krajiny majú neoficiálne kanály, pomocou ktorých informujú svojich priaznivcov, čo sa deje v Pásme Gazy. Správu priniesol český Reflex.

Informácie o pohybe armády, víťazstvách či stratách na životoch denne informujú svetové agentúry. S narastajúcim počtom obetí sa zvyšujú aj počty správ. Boje v Pásme Gazy neutíchajú, konflikt má ďalšie obete

Izraelčania zriadili stránku na sociálnej sieti Facebook s názvom Israel Defence Forces, vďaka ktorej majú v informačnej vojne jednoznačne navrch.

Denne prinášajú správy o tom, ako sa mení situácia v Pásme Gazy, zobrazujú náročný život obyvateľov Tel Avivu, píše Reflex.

Milión fanúšikov

Izraelčania vypúšťajú infografiky, ktoré informujú o počte mŕtvych Izraelčanov či spomínaných rakiet, ktoré dopadli na Tel Aviv.

Stránka sa teší veľkej obľube. Lajkovalo ju takmer milión ľudí a každý deň pribúdajú pozitívne a empatické komentáre, ktoré vyjadrujú svoju vďaku izraelským vojakom bojujúcim s Palestínou. Izraelská armáda má registráciu i na obľúbené aplikácie pre chytré telefóny Instagram.

Sofistikované metódy

Palestínčania trpia vo svete sociálnych médií značkou dávkou chaosu. Na ich stránkach nájdete iba hrôzu v podobe fotografií mŕtvol, ktoré zabili izraelské rakety.

Palestína nezakrýva obetiam tváre a je jasné, že ich niekto vyfotil len pár chvíľ po ich krutej smrti. Je viac ako isté, že podobné obrazy sa odohrávajú i na opačnej strane, ale tí, ktorí sú správcami komunikácie na sociálnych sieťach, majú sofistikovanejšie metódy.

Vojna jazykov

Palestínske facebookové stránky Palestinian Defence League občas vystriedajú fotografie ozbrojeného Palestínčana, ktorý sa usmieva do objektívu a chystá sa bojovať s Izraelom.

Oproti izraelskému necelému miliónu má Palestína necelých 500 priaznivcov. Dôvodom je fakt, že stránka je v arabčine. Izraelský profil je oproti nej kompletne v angličtine.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy