Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Izrael hlási zabitého vojaka, Palestína devätnásť padlých
Zdielať na

Izrael hlási zabitého vojaka, Palestína devätnásť padlých

JERUZALEM / Vo štvrtok začala pozemná ofenzíva medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi. Zabili prvého izraelského vojaka. Ďalších päť utrpelo zranenia.

V Pásme Gazy padlo podľa palestínskych zdravotníkov od začiatku pozemnej operácie devätnásť Palestínčanov. Izraelský premiér oznámil, že armáda je pripravená na ďalšie rozšírenie operácii.

"Ako náhle to schválila vláda, dal som spoločne s ministrom obrany armáde inštrukcie, aby sa pripravila na významné rozšírenie pozemnej operácie, čo armáda urobila," povedal premiér Benjamin Netanjahu.

Vojaci majú zlikvidovať najmä sieť tunelov, ktoré palestínski radikáli používajú, čo "sa nedá uskutočniť jen zo vzduchu", dodal premiér.

Desať dní bombardovania

Izrael zo stredy na štvrtok pokračoval v ostreľovaní palestínskeho Pásma Gazy. Vo štvrtok večer po desiatich dňoch bombardovania nariadil premiér Netanjahu a minister obrany Moše Jaalon začať aj pozemnú operáciu. Na územie vošli prvé tanky.

Izraelská armáda informovala o štrnástich mŕtvych militantoch počas niekoľkých prestreliek. Nie je jasné, či obeti patria medzi devätnásť zabitých.

Americký minister zahraničných vecí John Kerry v telefonickom rozhovore s izraleským premiérom prehlásil, že očakáva, že pozemná operácia bude cielená presne.

Prezident palestínskej autonómie Mahmúd Abbas žiada okamžité ukončenie akcie.

Likvidácia tunelov

Izraelská armáda oznámila, že cieľom vojenského vpádu do Pásma Gazy nie je zosadenie radikálneho hnutia Hamas, ale likvidácia tunelov, ktorými ozbrojenci prenikajú do Izraela. Operácia bude obmedzená a sústredí sa najmä na juh, sever a východ oblasti.

Hamas po ohlásení ofenzívy varoval, že sa na izraelských vojakov pripravil a že Izrael za to kruto zaplatí. Palestínski ozbrojenci zničili protitankovou strelou buldozér izraelskej armády. Útok sa obišiel bez obetí.

Abbás povedal, že pozemné operácie prinesie len ďalšie krviprelievanie a značne skomplikuje snahy o dosiahnutie prímeria. Podľa Kerryho sa musí zaistiť bezpečnosť civilistov, zabrániť ďalšiemu vyhroteniu situácie a čo možno najrýchlejšie obnoviť prímerie z roku 2012.

Izraelské letectvo doposiaľ podniklo celkovo viac ako dvetisíc náletov na ciele v Gaze. V bojoch podľa palestínskych zdrojov zomrelo dvestošesťdesiat ľudí. Radikáli z hnutia Hamas vypálili na Izrael vyše tisícpäťsto rakiet a zabili jedného civilistu.

Bombardovanie v Pásme Gazy neutícha, pozrite si video:

SITA

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy