Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Izraelská strela zabila deti hrajúce futbal na pláži
Zdielať na

Izraelská strela zabila deti hrajúce futbal na pláži

GAZA / Izraelská strela vypálená do Pásma Gazy zabila štyroch palestínskych chlapcov, ktorí hrali na pláži futbal. Ďalšie dieťa utrpelo zranenia.

"Deti sa hrali na pláži. Všetky mali menej ako pätnásť rokov," opísal nešťastný moment svedok Ahmed Abu Hassera. 

"Keď dopadla prvá strela, rozutekali sa. Druhá ich však zasiahla," dodáva. "Vyzeralo to, ako by ich zasiahli len úlomky," dopĺňa.

Hovorca ministerstva Ašraf al-Kidra udalosť odsúdil ako "zbabelý zločin". Pláž v Gaze bola v uplynulých dňoch častým terčom ostreľovania.

Hovorca izraelskej armády v Tel Avive uviedol, že správy o usmrtení
detí preverujú.

Hamas trvá na svojom. "Tieto zločiny nezlomia našu vôľu. Budeme pokračovať v konfrontácii a sľubujeme, že Izrael zaplatí za všetky zločiny," uviedol Abu Zuhri.

ilustračná foto

SITA

Už vyše týždňa

Izraelské nálety a ostreľovanie Pásma Gazy ako reakcia na cezhraničné raketové útoky tamojších militantov sa začali pred vyše týždňom, Izrael siedmy deň útočí na Pásmo Gazy. Bombardovanie neutícha aj napriek snahám Egypta sprostredkovať prímerie. 

Zatiaľ čo Izrael v utorok návrh prijal, palestínske hnutie Hamas ovládajúce Gazu v stredu oznámilo jeho odmietnutie, Hamas oficiálne prímerie odmietol.

Ďalšie obete

Zdravotníci v Gaze v stredu informovali o ďalších ôsmich obetiach izraelských útokov vrátane piatich civilistov ako aj o úmrtí šesťročného chlapca, ktorý podľahol zraneniam spred niekoľkých dní.

Prvého mŕtveho v utorok hlásili aj z Izraela. Jedným z terčov stredajších náletov bol dom politického vodcu Hamasu Mahmúda Zahára, ktorý sa ukrýva na neznámom mieste.

Zranenému chlapcovi pomáhal i novinár, pozrite si video:

Američan o Izraeli

Medzi Izraelom a Palestínou začalo vo štvrtok ráno platiť prímerie. Tesne predtým si ostreľovanie židovského štátu vyžiadalo ďalšie obete. Zomrela jedna žena a štyri deti.

Z územia, ktoré je stále pod paľbou, sa do Spojených štátov vrátil pätnásťročný Tariq. Ten strávil v Izraeli nedobrovoľne niekoľko týždňov.

Polícia zatkla Tariqa počas ostrej demonštrácie v Jeruzaleme. "Bol som na novom mieste a zrazu na mňa zaútočil maskovaný policajt. Veľmi som sa bál," opisuje mladík.

Návšteva príbuzných

Mladík vycestoval do Izraela za rodinou. Počas jeho pobytu mu upálili bratranca. Brutálny čin mal byť odplatou za smrť troch židovských študentov, Traja židia sa priznali k vražde mladého Palestínčana.

"Mô príbeh poznajú všetci, lebo som Američan. Dúfam, že nezabudnete ani na môjho bratranca Mohammada. Bol dieťa ako ja. Celá táto vec začala, lebo ho zabili," dodal Tariq.

Tariq rozpráva svoj zážitok z Izraela, pozriete si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy