Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Palestínskeho tínedžera upálili zaživa, tvrdí palestínsky prokurátor
Zdielať na

Palestínskeho tínedžera upálili zaživa, tvrdí palestínsky prokurátor

RÁMALLÁH / Mladý šestnásťročný Palestínčan, ktorého mŕtve telo našli tento týždeň neďaleko Jeruzalema, zomrel na následky upálenia zaživa. Na základe výsledkov pitvy to tvrdí palestínsky prokurátor Muhammad al-Auewy. Polícia vyšetruje, či bola vražda odvetou za únos a zabitie troch izraelských študentov.

"Priamou príčinou smrti boli popáleniny spôsobené ohňom  a ďalšie komplikácie s tým spojené," uviedol Muhammad al-Auewy. V dýchacích cestách palestínskeho chlapca sa našiel popol, čo je podľa neho dôkazom o tom, že "chlapec tento materiál vdýchol počas toho, ako horel zaživa". Muhammad Abú Chadaír utrpel popáleniny na takmer deväťdesiatich percentách tela. 

Možno odveta

Izraelská polícia objavila telo mladíka v stredu. Uniesli ho z východného Jeruzalema, pričom podľa Palestínčanov boli páchateľmi krajne pravicoví ultraortodoxní Židia.

Mladého chlapca zabili len deň potom, čo pochovali troch unesených izraelských tínedžerov, ktorých našli po dvojtýždňovom pátraní mŕtvych na Západnom brehu.

Podľa svedkov Palestínčana prinútili nastúpiť do automobilu pred obchodným domom vo štvrti Šoafat. Polícia pracuje aj s verziou, že zabitie palestínskeho mladíka je odplatou za vraždu troch izraelských tínedžerov.

Pohreb sprevádzaný demonštráciami

Piatkový pohreb chlapca poznačili masové protiizraelské demonštrácie. Ich účastníci hádzali na izraelských policajtov kamene a tí odpovedali použitím slzotvorného plynu a streľbou gumovými projektilmi. Palestínčania hrozia spustením ďalšej intifády proti židovskému štátu.

Strety medzi Palestínčanmi a izraelskou políciou sa preniesli i do ďalších miest. Napríklad neďaleko obce Kalansuva zablokovali maskovaní protestujúci horiacimi pneumatikami cestu. Následne začali zastavovať vodičov a pýtať sa ich na ich vieru.

Dvoch mužov, ktorí im odpovedali hebrejsky, údajne vytiahli z áut a zbili. Jeden z áut zapálili, píše Times of Israel. Polícia počas noci zatkla viac ako tridsať osôb.

Nepokoje v Izraeli nemajú konca-kraja, pozrite si video:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy