Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ukrajinský prezident zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu
Zdielať na

Ukrajinský prezident zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu

KYJEV / Neľútostné boje na Ukrajine pokračujú. Podľa doteraz nepotvrdených informácií padlo v bojoch neďaleko Slavjanska približne 500 povstalcov. Hlásia aj ďalšie stovky zranených. Ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov zvažuje vyhlásenie výnimočného stavu.

Počet vojakov sa zvyšuje

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov vláde premiéra Arsenija Jaceňuka nariadil preskúmanie možností na vyhlásenie výnimočného stavu vo východnej Doneckej a Luhanskej oblasti.

Armáda bojuje so separatistami. Pre tamojšie nepokoje úrady rozhodli o uzavretí letiska v Donecku, ktoré nebude vypravovať ani prijímať lety najmenej do konca mesiaca. Ukrajinská armáda medzitým zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť na hranici s Podnesterskom.

Všetky vládne budovy

Ukrajinské jednotky v utorok odštartovali rozsiahlu ofenzívu proti proruským separatistom v meste Slavjansk. Minister vnútra Arsen Avakov informoval, že armáda postúpila na predmestia mesta, keď prerazila povstalecké pozície v okolí dediny Semenovka pri Slavjansku.

Výbuch v štábe povstalcov si vyžiadal sedem ľudských životov. Zábery nie sú vhodné pre maloletých a citlivé povahy:

Novozvolený prezident Petro Porošenko vyhlásil, že protiteroristická operácia bude pokračovať intenzívnejšie. Armádne sily v okolí Slavjanska boli v posledných dňoch značne posilnené a do bojov sa zapojilo aj letectvo. Separatisti okupujú v Slavjansku skoro všetky vládne budovy a v meste a jeho okolí majú zriadené kontrolné stanovištia.

Víťaz májových volieb

Americký prezident Barack Obama sa v stredu vo Varšave stretne po prvýkrát s novým ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom. Prediskutuje s ním okrem iného ekonomickú podporu pre Ukrajinu.

Prozápadný miliardár Porošenko sa stal oficiálnym víťazom májových ukrajinských prezidentských volieb už v prvom kole, v ktorom získal viac ako 54 percent hlasov. Rusko ho dodnes oficiálne neuznalo za legitímne zvoleného prezidenta.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy