Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rusko žiada vytvoriť koridory pre civilistov na Ukrajine
Zdielať na

Rusko žiada vytvoriť koridory pre civilistov na Ukrajine

MOSKVA / Rusko sa chystá predložiť Rade bezpečnosti OSN návrh rezolúcie k Ukrajine. Bude v ňom požadovať vytvorenie humanitárnych koridorov, aby civilisti mohli opustiť oblasti bojov na východe krajiny. Oznámil to šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Informáciu priniesla agentúra Reuters.

Odmietli humanitárnu pomoc

Podľa Lavrova bde návrh rezolúcie požadovať okamžité zastavenie bojov a zahájenie rozhovorov o trvalom prímerí. Návrh má žiadať aj o vytvorenie humanitárnych koridorov, ktorými by civilisti mohli odísť z nepokojných oblastí.

"Chceme, aby Rada bezpečnosti požadovala, že sa nebudú klásť žiadne prekážky odchodu obyvateľstva zo zóny bojov a dodávok humanitárnej pomoci," povedal Lavrov.

Kyjev minulý týždeň odmietol ruskú ponuku humanitárnej pomoci do oblastí ovládaných vzbúrencami, píše agentúra Reuters.

Všetko je inak

"Sme veľmi znepokojení situáciou na Ukrajine. Každý deň umierajú ľudia, stupňuje sa utrpenie civilistov. Strieľa sa do obytných štvrtí. Všetko sledujeme v priamom prenose," vyhlásil minister. Väčšina západných médií podľa neho množstvo informácií zamlčala.

Situácia na východe Ukrajiny. Pozrite si priložené video:


"Naši západní kolegovia nás uisťovali, že hneď po prezidentských voľbách sa situácia na Ukrajine upokojí," povedal. Všetko je ale podľa ministra Lavrova inak.

Obetí pribúda

Bojové operácie na východe zosilnili bezprostredne po prezidentských voľbách, ktoré sa uskutočnili 25. mája. Novou hlavou štátu sa stal miliardár Petro Porošenko. Moskva dala najavo, že od neho očakáva ukončenie trestnej operácie a stiahnutie armády.

OSN v polovici mája odhadla, že ukrajinský konflikt si za pol roka vyžiadal približne 250 životov. Tamojší povstalci tvrdia, že v posledných bojoch s ukrajinskou armádou zahynulo 200 ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy