Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vyznania lásky na stenách koncentráku
Zdielať na

Vyznania lásky na stenách koncentráku

OSVIENČIM / 8. mája si celý svet pripomenul výročie víťazstva nad fašizmom. Ľudia na hrôzy druhej svetovej vojny zabudli. Dôkazom je koncentračný tábor v Osvienčime, ktorého steny sú posiate nápismi.

Výzva pre reštaurátorov

V koncentračnom tábore sa objavili nápisy pravdepodobne hneď po otvorení múzea. Dôkazom je aj vyznanie lásky spred 50tich rokov. Vandalizmus je podľa slov hovorcu múzea Pawla Sawickeho taký starý ako múzeum. "Návštevníci majú potrebu po sebe nechať stopu. Je to barbarské," vyhlásil.

Nápisy múzeum pochopiteľne trápia. Ich odstránenie by stálo veľa peňazí. "Je to veľká výzva pre reštaurátorov a múzeum zároveň," dodal Sawicki.

Zneuctenie pamiatky

Podľa riaditeľa Múzea židovskej kultúry Pavla Mešťana je každé popísané miesto dehonestované. "Mŕtvi nemajú svoj hrob. Sú rozsypaní po celom areáli," vysvetlil profesor.

Poškodzovanie stien, za ktorými trpeli nielen židovskí väzni, dosahuje obrovské rozmery. Návštevníci vnímajú popísané steny ako zneuctenie židovskej pamiatky. "Som v šoku, že sú ľudia schopní niečo také urobiť," dodal profesor.

Svetové dedičstvo

Koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau bol najväčší nemecký vyhladzovací tábor v dobe nacizmu. Bol zriadený roku 1941 neďaleko poľského mestečka Osvienčim. Do tábora deportovali viac ako milión ľudí. Odhaduje sa, že asi 1,1 milióna z nich tam bolo zavraždených. Asi 900 000 deportovaných hneď po príjazde poslali do plynových komôr alebo zastrelili. Zvyšných 200 000 zomrelo na následky chorôb, podvýživy, týrania, lekárskych pokusov alebo neskoršieho splynovania.

Auschwitz sa stal symbolom holokaustu, genocídy asi 6 miliónov európskych Židov a ďalších obetí. V roku 1979 bol koncentračný tábor zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy