Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Slovenke odobrali v Škótsku štyri deti, nevidela ich už týždeň
Zdielať na

Slovenke odobrali v Škótsku štyri deti, nevidela ich už týždeň

BRATISLAVA, GLASGOW / V Anglicku sa objavil ďalší prípad odoberania detí, ktorý riešia štátne orgány. Ich matka sa útekom snažila zabrániť tamojším úradom, aby jej deti odobrali. Priamo na ceste v Birminghame ju zadržala polícia a deti odobrala. To mnohých divákov zo Slovenska pobúrilo.

Dcéra v škole tvrdila, že ju bijú

"My sme normálna rodina, ktorá miluje svoje deti. My nikdy svojim deťom sme neublížili a nebudeme ubližovať," hovorí Ivan Kroka, otec štyroch detí, ktoré skončili v rukách sociálnej služby v Glasgowe. Najstaršia dcéra Karin v škole povedala, že ju macocha udrela. Dve deti má totiž Ivan z prvého manželstva.

Zúfalí rodičia cítia bezmocnosť. O pomoc už prosia kohokoľvek. Bez svojich detí ešte nikdy neboli ani jeden deň. "Od minulého piatku sme deti nevideli, dneska je už sobota. Prvé stretnutie s deťmi máme v pondelok o desiatej," upresňuje otec Ivan.

Deti rozdelili

Deti pritom tamojšie úrady rozdelili. To sa tiež ich rodičom nepáči. "Sme psychicky v koncoch. My nevieme vlastne, čo máme robiť. Nemáme tu žiadnu oporu zo Slovenska a my by sme potrebovali, aby nás tu prišiel niekto podporiť," hovorí s prosbou v hlase Ivan Kroka.

"My žiadame Slovensko, aby naše deti priviezli domov. Ak máme byť nejako potrestaní, tak nech je to na Slovensku," dodáva matka Roberta Kroková.

Pochod na podporu rodiny

V Medzilaborciach sa podľa ich slov chystá pochod verejnosti na podporu tejto rodiny. O prípad sa zaujíma slovenské Centrum pre ochranu detí ako aj Eleonóra Studencová, ktorá má osobnú skúsenosť s neoprávneným odobratím detí a so zmanipulovaným súdnym procesom.

"Ich idú zaradiť do hordy cigánov, ktorí berú benefity na Slovensku, alebo v Anglicku. Toto nie je tá skupina. Takže ja by som bola veľmi rada, keby Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže už konečne robilo to, čo má," myslí si babka vrátených detí Eleonóra Studencová.

Čakať alebo konať?

Podľa nej by si malo Slovensko deti vyžiadať okamžite. Centrum sa ale bráni. Komunikujeme, pomôžeme, treba vyčkať na súd. "Centrum môže len získavať informácie a posúvať ich ďalej," uviedla riaditeľka CIPC Andrea Cisárová.

Tvrdenia pani Studencovej podporuje aj zástupkyňa vlády pred európskym súdom Marica Pirošíková. Tvrdí, že aj tu treba zakročiť a udržať biologické väzby. "Ja by som chcela v tomto ohľade opakovane poukázať na rezolúciu parlamentného zhromaždenia rady Európy, v ktorej zdôrazňuje, že deti môžu byť odobraté rodičom len za mimoriadnych okolností," hovorí Pirošíková.

"Rodičia ešte stále nie sú vylúčení z toho, že by deti mohli zostať v ich starostlivosti," dodáva Andrea Cisárová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy