Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Slovenke žijúcej v Škótsku odobrala sociálka štyri deti
Zdielať na

Slovenke žijúcej v Škótsku odobrala sociálka štyri deti

BRATISLAVA / Kto by si myslel, že odoberaniu detí v Anglicku je koniec, veľmi by sa mýlil. Objavil sa ďalší prípad, ktorý riešia štátne orgány. Ide o rodinu z východného Slovenska, ktorá prišla o štyri deti. Zasahovala pri tom dokonca polícia. Matka sa v snahe vyhnúť sa ich odobratiu, sa tri z nich pokúsila dopraviť na Slovensko.

Dievča sa zo školy nevrátilo

Karin, Kristián, Ivan a Adrian. Štyria súrodenci, ktorí sa narodili a žijú v škótskom Glasgowe. Ich rodičia pochádzajú z východného Slovenska. Karin (6) išla ako obyčajne v piatok ráno do školy.

Domov sa už nevrátila. Skončila totiž na polícii. "Do školy sme ju odviezli, nikto nás vlastne neinformoval, čo sa stalo. Viete, my sme si mohli myslieť, keby sme išli po ňu do školy, že ju niekto ukradol," hovorí matka detí Roberta Kroková. 

Dozvedeli sa to náhodou. Utekali na políciu, kde boli až do večera. Poslali ich domov s tým, že Karin odobrali. "Prišli sme domov. Viete, to je šok, zobrali vám dieťa. To nepochopí nikto, komu sa to nestalo," tvrdí matka.

Útek na Slovensko

Rodina tušila, že je zle. Matka sadla do auta s tromi malými synmi a ako sama hovorí, v snahe zachrániť ich pred sociálkou, unikala na Slovensko.  Medzičasom prišlo policajné komando s jasným rozkazom. "Mali rozkaz, že majú zobrať aj tých troch chlapcov nám," opisuje Roberta.

BOla hlboká noc. Otec zatajoval do poslednej chvíle, kde je jeho žena aj s deťmi. Malo to preňho kruté následky. "Oni ho automaticky zobrali do väzenia za to, že klamal," dodáva. To už bolo vyhlásené pátranie po pani Roberte a jej troch synoch. Zadržali ju uprostred noci v Burminghame. Deti jej odobrali a rozdelili. Jej strýko sa medzitým dozvedel, čo to spôsobilo. "Ževraj Karina povedala, že Roberta Kroková ju bije," hovorí strýko Roberty Marek Irdza. Je to jej nevlastná dcéra.

CICP kontaktovalo sociálku

Začala úradná mašinéria. O prípade už vedia ako Slovenská ambasáda v Londýne, tak aj centrum pre ochranu detí (CICP) "Centrum ihneď po tom, ako sa dozvedelo o tejto situácii, kontaktovalo sociálku v Škótsku, získavalo základné informácie, čo sa vlastne stalo," uviedla riaditeľka CICP Andrea Cisárová.

V utorok má na sociálke vypovedať matka, a aj otec, ako ho dovtedy prepustia z cely. Ide o akési prípravné konanie. "Centrum zatiaľ hľadá všetky relevantné informácie a zisťuje, prečo boli vlastne deti odobraté," dodáva Cisárová.

Na názor sme sa spýtali aj starej mamy z najznámejšieho prípadu, ktorý si Slovensko pamätá. Babka Martinka a Samka Boórových. "Keď sa naša strana nezúčastní toho konania na sociálke ešte, tak oni tí rodičia budú zmätení a sociálka sa ich bude pýtať také otázky, aké potrebujú," myslí si Eleonóra Študencová. Podľa nej by teraz mali slovenské orgány položiť anglickej strane dve základné otázky. Prečo súrodencov rozdelili a aké ďalšie kroky plánuje anglická sociálka urobiť.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy