Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Sociálni pracovníci nebudú môcť odoberať deti, hlása ministerstvo
Zdielať na

Sociálni pracovníci nebudú môcť odoberať deti, hlása ministerstvo

BRATISLAVA / Bezdôvodné odoberanie detí u nás nehrozí! Takéto obavy v pondelok vyvrátila aj nórska veľvyslankyňa, ktorá navštívila Slovensko. Práve Nórsko sa totiž v rozsiahlych internetových diskusiách používa ako odstrašujúci príklad krajiny, v ktorej sa deti odoberajú ako na bežiacom páse. A pre nič.

Petícia vystrašila mnohých rodičov

Petícia s názvom Stop juvenilnej justícii sa šíri nielen internetom, ale už aj vysokoškolskými internátmi. Texty s hrôzostrašným obsahom plus výzva na zapojenie sa do viacerých petícii na zastavenie prípravy údajne tých najtvrdších zákonov.

"Aj na Slovensku sa chystá zmena zákona na ľahšie odoberanie detí biologickým rodičom, ktorý má byť presnou kópiou zákona vo Veľkej Británii," píše sa v jednej z diskusií na sociálnej sieti. "Nórsko. A bude to aj u nás. Ak sa nespojíme proti tejto tyranii," píše sa v ďalšom príspevku. 

Obavy praxe britskej SS či Nórska dopoludnia vyvracala samotná nórska veľvyslankyňa ako aj naši úradníci ministerstva práce. Ak sa u nás sprísnia zákony kopírujúce legislatívu iných krajín Európy, tak len pre ešte lepšiu ochranu tých najmenších detí. 

"Ministerstvo práce už dlhodobo vyjadruje hlboké znepokojenie nad šírením rôznych typov poplašných správ. Ministerstvo práce od tragického prípadu Lucky spred vyše roka avizovalo, že bude musieť spolu s ďalšími rezortami, kompetentnými, samosprávou, ale aj všetkými občanmi niečo robiť preto, aby k takýmto tragickým prípadom v budúcnosti nedochádzalo," vraví hovorca ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Michal Stužka.

Také radikálne ako v zahraničí to nebude

A čo sa teda zmení? Naši sociálni pracovníci dostanú vyššie právomoci. Zrejme nie až také radikálne ako v zahraničí. Nórska veľvyslankyňa v pondelok vysvetlila aj údajne ničím nepodložené fámy o tom, že v Nórsku odobral štát rodičom viac ako 200 000 detí.

Tiež popiera, že by nórski úradníci odoberali deti bez vedomia rodičov pre malichernosti. "Sú u nás aj rodičia, ktorí výchovu nezvládajú. No nie je to také jednoduché. Ide vždy o veľmi zdĺhavý proces," vraví veľvyslankyňa Nórskeho kráľovstva Inga Magistad.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

ISIFA/ilustračná

Súvisiace články

Najčítanejšie správy