Oblačno
13°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Protest proti adopciám. Deti nám vychovávajú iní
Zdielať na

Protest proti adopciám. Deti nám vychovávajú iní

LONDÝN / Centrum Londýna dnes zažilo zrejme najväčšiu demonštráciu proti núteným adopciám. Veľká Británia každoročně vstupuje do života desiatkam tisícok rodín, najmä z Východnej Európy.

Mne syna ukradli

Pred úradom predsedu vlády Davida Camerona sa v piatok zišli rodičia zo Slovenska, Poľska, Ukrajiny, Litvy. Spája ich jedno - ich deti vychováva niekto iný. Agnieszku, Johna, Kevina, Mekenziho. A desiatky, stovky ďalších.

"Môjho syna ukradli," hovorí Litovčanka Leila. Pred sídlo britského premiéra prišlo demonštrovať niekoľko desiatok ľudí z celej Európy. Mariana Hanuštiaková, svoje deti už rok nevidela a asi dlho neuvidí.

Briti sú zvyknutí

"Dlhodobá starostlivosť, nie sú dané na adopciu. Skúšali im dať anglické občianstvo, aby ich mohli dať na adopciu, to sa im však nepodarilo, lebo potrebujú súhlas rodiča," opisuje svoju situáciu Mariana.

Demonštráciu prerušili policajti, pri zásahu prehľadávali tašky, batohy všetkým okolo. "Vraj bola nahlásená nejaká zbraň," tvrdí jedna z protestujúcich. Potom už sa protestovalo bez problémov, na taký priebeh  sú pri takýchto akciách Briti zvyknutí, len chvíľami demonštranti zastavovali dopravu.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články