Oblačno
12°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Po úteku z Anglicka. Vráťte mi Eliotta (12), prosí matka
Zdielať na

Po úteku z Anglicka. Vráťte mi Eliotta (12), prosí matka

LONDÝN, BRATISLAVA / Ťažko chorého chlapca odobrala vo Veľkej Británii sociálka. Na súde chce oňho bojovať jeho matka, ktorú však psychológovia zbavili svojprávnosti. Mama 12-ročného Eliotta sa cez víkend vrátila na Slovensko a my sme jej kroky sledovali.

Chorého syna jej násilím odobrali

Syna pani Silvie Maher, 12-ročného ťažko chorého Eliotta, vzala anglická sociálka veľmi drastickým spôsobom. Niekoľko mesiacov sa neukázal v škole. Lekári podozrievali chlapca, že chorobu len predstiera. 

Silvia sa bojí, že jej syna niekto otrávil. "Potrebovali pripraviť prípad, ako násilne ukradnúť naše dieťa," hovorí pani Silvia.

20. augusta je súd, ktorý má rozhodnúť o adopcii chlapca. Matka sa naň poctivo pripravovala. Do toho ale prišla ďalšia rana. Pred dvomi dňami psychológovia sociálnej služby Silviu oficiálne zbavili svojprávnosti. 

"Že vraj by som mala byť zavretá na psychiatrii do konca života. A zavrieť ma môžu prísť hocikedy," vraví pani Silvia. Matka s mamičkou preto neotáľajú a ešte ten večer utekajú z Británie preč. Lietadlo kvôli kontrolám v ich prípade neprichádza do úvahy, takže do Prahy prišli vlakom, potom autom do Martina.

Požiadala o pomoc slovenskú stranu

Ešte cez víkend sa stretávajú s dôležitými slovenskými úradníkmi. "Sú tu vážne podozrenia zo zlého zaobchádzania s dieťaťom v zariadení, v ktorom bol umiestnený. V takomto prípadu aj štátu vyplývajú pozitívne povinnosti náležite takýto prípad vyšetriť," hovorí zástupkyňa Slovenska pred Európskym súdom pre ľudské práva (ESĽP) Marica Pirošíková.

Pani Silvia sa chce do Anglicka vrátiť s podporou slovenských úradov a taktiež s vyšetrením nezávislého slovenského psychiatra o tom, že je zdravá. To ale nemusí anglická strana akceptovať.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy