Polojasno
14°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Britský novinár Booker: Prípad Boórových je historickým víťazstvom
Zdielať na

Britský novinár Booker: Prípad Boórových je historickým víťazstvom

Christopher Booker je jedným z najslávnejších britských novinárov. Desiatky rokov píše pre populárne noviny Sunday Telegraph a Daily Mail. Aj o nútených adopciách. Kvôli nim zažil za posledné roky veľa - samovraždy, vyhrážanie či väzenie za pár slov v krčme... Návrat detí Boórových domov označil za fenomenálny prelom v systéme britskej sociálnej služby.

Slovenská vláda pripravila cestu...

Charizmatický, anglický gentleman Christopher Booker sa venuje núteným adopciám v populárnych a svetovo známych denníkoch. Píše o tom knihy a prednáša na konferenciách po celom svete. V nedeľnom stĺpčeku v Sunday Telegraph píše, že víťazstvo rodiny Boórových je historické.

Ešte viac, je dôležité, pretože na ňom závisí osud stoviek ďalších detí z východnej Európy. "Ďakujem, slovenská vláda. Tá ako prvá začala jednať a teraz ukazuje cestu pre ďalšie krajiny. Je to historický precedens... Nikdy som sa nestretol s niečím tak šokujúcim, ako je odoberanie detí rodičom proti ich vôli. A to som zažil druhú svetovú vojnu," upozornil Booker.

Takéto embargo nezažil...

Celý svoj život zasvätil novinárčine, pozbieral desiatky cien a teraz je jedným z najuznávanejších reportérov vo Veľkej Británii. A špecialista na nútené adopcie. No informačné embargo v takom merítku, aké dostali naše médiá vrátane TV JOJ rovnako nezažil. Hoci sa s ním stretáva každú chvíľu.

Rodičia na psychiatrii, vo väzení

"Stále sa mi vyhrážajú väzením, pokutami. Sťažujú si sudcom a to sa mi stáva pravidelne. Našťastie som ale tu," hovorí Booker. O nútených adopciách spravil desiatky reportáží. "Tých ľudí to úplne zničí. Videl som rozpadnuté manželstvá. Sú prípady, kedy obete spáchali samovraždu, skončili vo väzení preto, že o prípade povedali v krčme pri pive. Mnoho z nich skončilo na psychiatrii."

Z ruchu mnohomiliónového Londýna sa Booker presunul na vidiek, kde napísal množstvo kníh, vydáva časopis a často prednáša na konferenciách. A plánuje aj návštevu Slovenska, kde nebol od 76-teho roku minulého storočia. roku.

Téme sa venuje reportér Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy