Skoro jasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri Ivane Boórovej stál pastor. Kurt van Fossen
Zdielať na

Pri Ivane Boórovej stál pastor. Kurt van Fossen

Prípad Ivany Boórovej obletel celý svet. Príbeh so šťastným koncom sledovali milióny ľudí. Len niektorí, jej najbližší, stáli pri nej aj fyzicky. Jeden z najbližších priateľov a známych bol aj pastor Kurt van Fossen. On sám mieni presťahovať svoju rodinu do USA.

Z pastora kamarát

Z pastora sa stal dobrý kamarát. Keď prišla sociálka s tým, že je jedno dieťa sexuálne obťažované a obe deti odobrala, ponúkol pre ne svoju opateru. Chcel, aby malí bratia ostali s ním. Podľa jeho slov deti doslova vytrhli matke z náruče. On však veril a vedel, že obvinenie je krivé a chlapčeka nikto neobťažoval. Fotografiu so zraneniami celú dobu spochybňoval.

Mieri do USA

„Tak rád ťa vidím, je skvelé opäť vidieť úsmev na tvojej tvári!“, tieto slová vyšli z jeho úst pri stretnutí s Ivanou Boórovou. To si nemohla nechať ujsť predtým, ako opustila Anglicko. Pastor opisoval chvíle, keď Ivana prišla o svoje deti, ako strašnú skúsenosť, na základe ktorej sa rozhodol presťahovať naspäť do Spojených štátov aj s rodinou.

Otvorila sa tabuizovaná téma

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. 

To, že o prípade informovala verejnoprávna televízia, je do určitej miery zlom. Miestna sociálna služba SS je totiž terčom kritiky za stovky podobných káuz, ako je prípad Boórová. Táto téma je však podľa spravodajcu TV JOJ v Londýne Martina Krpača v krajine tabu. Slovenský reportér bol hosťom vysielania BBC One. VIAC TU.

Deti ma v opatere stará mama

Na Slovensku zverejnenie prípadu Boórová vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí  Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy