Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Takto ďakovala Ivana Boórová ľuďom za podporu
Zdielať na

Takto ďakovala Ivana Boórová ľuďom za podporu

Ivana Boórová je konečne so svojimi synmi doma. Neteší sa z toho len najbližšia rodina, priatelia, susedia či známi. Osud tejto mladej ženy totiž sledovalo celé Slovensko. Mnohí jej fandili a na diaľku vyjadrovali svoju podporu. A práve im sa dnes prišla Ivana poďakovať...

Na stretnutie prišlo asi 50 rodín

Ivana Boórová sa poďakovala tým, ktorí posielali papierové lietadlá a tak patria k tým, ktorí zachránili jej deti pred adopciou.  Stalo sa tak za účasti asi 50 ďalších rodín s deťmi. 

"My chceme a budeme v nútených adopciách pomáhať aj ďalej. Je skutočne potrebné sa nebáť a čeliť všetkému čo treba. My veríme vo víťazný koniec," vraví babička Eleonóra Študencová.

A za pravdu jej dali aj reportéri JOJky. "Pre nás kauzou Ivany Boórovej nič nekončí, je tam veľa ďalších rodín a my im budeme pomáhať," povedal reportér Martin Krpač. A pridáva sa k nemu aj Dárius Haraksin. "Je úžasné, že aj vďaka reportážam sa veci pohli a keď bude treba opäť vycestujeme."

Otvorila sa tabuizovaná téma

Tému pochybných adopcií slovenských detí do zahraničia otvorila v septembri televízia JOJ. Odvysielala dokument o tom, ako britskí úradníci odobrali Slovenke Ivane Boórovej synov a dali ich na adopciu. Stalo sa tak na základe obvinenia zo zneužívania, ktoré rodičom nikdy nikto nedokázal. 

To, že o prípade informovala verejnoprávna televízia, je do určitej miery zlom. Miestna sociálna služba SS je totiž terčom kritiky za stovky podobných káuz, ako je prípad Boórová. Táto téma je však podľa spravodajcu TV JOJ v Londýne Martina Krpača v krajine tabu. Slovenský reportér bol hosťom vysielania BBC One. VIAC TU.

Deti ma v opatere stará mama

Na Slovensku zverejnenie prípadu Boórová vyvolalo vlnu spontánnych zhromaždení. Do riešenia prípadu sa zapojilo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, minister zahraničných vecí  Miroslav Lajčák aj minister práce sociálnych vecí a rodiny Ján Richter. Stará mama chlapcov dosiahla, aby sa prípad znovu otvoril a mohla získať chlapcov do vlastnej opatery na Slovensku.

V Londýne je Martin Krpač. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Téme sa venuje aj Dárius Haraksin. ONLINE REPORTÁŽ TU.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy