Zatiahnuté
14°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Veterán zabil 4 ľudí vrátane seba, trpel syndrómom z vojny
Zdielať na

Veterán zabil 4 ľudí vrátane seba, trpel syndrómom z vojny

WASHINGTON / Na americkú vojenskú základňu Fort Hood v štáte Texas v stredu večer zaútočil strelec, ktorý zabil štyroch ľudí a šestnástich vážne zranil. Útočník po masakri spáchal samovraždu.

Meno poznajú

Zatiaľ nie je známy motív, podľa veliteľa základne Milleyho, ale nič nepoukazuje na to, že išlo o teroristický čin. Milley vyhlásil, že útočník Ivan Lopez bol ženatý, v roku 2011 slúžil v Iraku a po návrate trpel posttraumatickou stresovou poruchou. Na miesto sa prisťahoval iba pred týždňom spoločne s manželkou a trojročnou dcérou. Jeho žena sa o streľbe dozvedela až z televízie. K útoku použil pištoľ, ktorá bola nedávno kúpená.

"Vyšla z bytu, na rukách mala dieťa a usedavo plakala. Podišla som k nej a snažila sa ju utíšiť," vypovedala miesta obyvateľka, ktorá je spoločne s ostatnými susedmi v šoku. "Pamätám si ho ako milého človeka. Bol to otec bežnej rodiny," dodala.

Nestalo sa to prvý raz

Základňa po útoku prikázala celému personálu, aby sa ukryl a nepribližoval sa k oknám. K výzve použila tiež Twitter a Facebook. Poplach zrušila až po niekoľkých hodinách.

Na základni sa v roku 2009 odohral krvavý incident, pri ktorom major americkej armády Nidal Malik Hasan postrieľal 13 ľudí a ďalšie tri desiatky zranil, minulý rok ho súd za tento čin odsúdil k trestu smrti.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy