Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Streľba na študentov. Zasahujúci policajt prehovoril!
Zdielať na

Streľba na študentov. Zasahujúci policajt prehovoril!

BRATISLAVA / Ako sme vás informovali, po sérii našich reportáží o streľbe na nevinných študentov, sa pohli ľady. Kauzou sa bude zaoberať parlament, generálna prokuratúra. Stále sa objavujú skutočnosti, ktoré naznačujú, že vyšetrovanie nie je v poriadku.

Policajt prehovoril

Zo zdroja blízkeho vyšetrovaniu sa nám podarilo získať výpoveď zasahujúceho policajta. Potvrdil, že v aute, ktoré na diaľnici zastavovalo omylom nevinných študentov, nefungoval megafón. Celý spor totiž spočíva v tom, že policajti nielenže nemali Matúšovo auto v pátraní, ale na diaľnici podľa jeho slov dávali nejasné pokyny. "Ja som nevedel, že policajti chcú zastaviť mňa. Okolo bolo totiž viacero áut," povedal ku kauze študent a vodič auta Matúš Sabo.

"Pokyny dávané policajtami boli jasné a zreteľné," bráni postup policajtov Ivan Netík z ministerstva vnútra SR. Po trištvrte roku sa dostávame k záveru. Diaľničná polícia išla po vrahovi s autom, ktoré malo kameru v testovacej prevádzke, čiže pre správne konanie nepoužiteľnú, navyše v ňom nefungoval megafón. "Za technický stav vozidla je zodpovedný policajt," dodal Ivan Netík.

Pokuta mimo zákona

Právny zástupca študentov preto odporúča, aby si aj ostatní vodiči overili, či neboli pokutovaní práve na základe dôkazu z nepoužiteľnej kamery. "Je pravdepodobné, že tieto záznamy boli vyhotovené kamerou iba na skúšku," upozorňuje právny zástupca študentov JUDr. Karol Spišák.

Zadosťučinenia sa študenti stále nedočkali. Matúš stále nemá vodičák, rozstrieľané auto si opravil na vlastné náklady. Sami pritom tvrdia, že im stačilo obyčajné prepáčte.

V USA by policajti dostali obrovskú pokutu

Akékoľvek pochybenie voči občanom vyjde americkú políciu vždy veľmi draho. Američania tak ročne vysúdia niekoľko miliárd amerických dolárov.

Po tom, čo v minulom roku losangelská polícia pri prenasledovaní páchateľa Dornera strieľala do áut nevinných obyvateľov, musela po pár mesiacoch za škody vyplatiť 4,2 milióna amerických dolárov. "S poľutovaním priznávame, že to bola chyba našich policajtov," priznal šéf polície v Los Angeles Charlie Beck.

Prišli takmer o život, bez trestu

Slovenských študentov, ktorí omylom polície takmer prišli o život sa zastala už aj ombudsmanka. Dala podnet na prokuratúru. "Prešetrovanie, ktoré doteraz vykonala Sekcia kontroly a inšpekčnej služby zjavne nestačilo na to, aby sa odstránilo množstvo rozporov medzi dvoma verziami toho, ako sa vlastne udial tento policajný zákrok," uviedla hovorkyňa verejného ochrancu práv SR Alena Kuišiová.

"Nechcú to. Pretože to prostredie sa snaží držať veľmi pohromade a narušiť to nejakým precedensom ich môže všetkých ohroziť," myslí si bezpečnostný analytik Milan Žitný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy