Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Kauza streľba na študentov. Policajti kopírovali svoje výpovede
Zdielať na

Kauza streľba na študentov. Policajti kopírovali svoje výpovede

BRATISLAVA / Po odvysielaní reportáže TV JOJ sa bude musieť kauzou streľba na študentov mimoriadne zaoberať parlament. Ide o prípad, keď policajti omylom takmer zastrelili nevinných študentov. Podľa niektorých poslancov je problémom to, že v aute mohol sedieť hocikto z nás.

Trestné oznámenie na GP

"Na základe vzhliadnutej reportáže na Televízii JOJ som sa rozhodol zvolať mimoriadny brannobezpečnostný výbor. Toto som spravil v piatok," tvrdí bývalý minister obrany Ľubomír Galko. 

Neustále sa totiž objavujú nové skutočnosti ohľadom vyšetrovania policajnej streľby na diaľnici D2 v júni minulého roku. Exminister obrany a ľudia okolo neho sa desia toho, že v aute mohla sedieť napríklad aj matka s dieťaťom. Zašiel ešte ďalej a podáva trestné oznámenie na Generálnej prokuratúre.

Výpoveď ako ctrl C a ctrl V

"Je tu závažné podozrenie zo zneužitia právomoci verejného činiteľa, z marenia vyšetrovania, z krivej výpovede policajtky, a zároveň zlikvidovanie kľúčového dôkazu z možného trestného činu policajtov," dodáva Galko.

Podarilo sa nám tiež získať výpovede obidvoch zasahujúcich policajtov. Dnes už každý pozná, čo znamená kontrol C, kontrol V. Áno. Takmer celé sú od slova do slova okopírované. Menia sa akurát mená. Inšpekcia sa pritom na ich tvrdenia odvoláva.

Je to čudné

Presnejšie orgán, ktorý ako prvý kontroloval postup policajtov. Podľa študentov je to prinajmenšom čudné, že sa vyšetruje takmer zabitie nevinných a výpovede zasahujúcich sú totožné.

"A je veľmi zvláštne, že tieto dve veľmi identické výpovede sú súčasťou vyšetrovacieho spisu na inšpekcii, do ktorého nás napriek viacerým urgenciám odmietli pustiť," hovorí právny zástupca Karol Spišák.

Študenti by sa to nedozvedeli

Čiže nebyť trestného oznámenia, ktoré podali, nikdy by sa o tom študenti a ich zástupca ani nedozvedeli. Do trestného spisu ich totiž pustiť museli! Pýtali sme sa priamo na ministerstve vnútra, či je takéto vypočúvanie bežné.

"Vyšetrovateľ inšpekčnej služby pri posudzovaní trestného oznámenia použil výpovede, ktoré policajti povedali pri prešetrovaní spisu kontrolou ministerstva vnútra," informuje Ivan Netík z ministerstva vnútra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy