Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Streľba na študentov je v poriadku, rozhodla inšpekcia
Zdielať na

Streľba na študentov je v poriadku, rozhodla inšpekcia

BRATISLAVA / Prípad študentov, ktorí čelili policajnej streľbe, definitívne inšpekcia ministerstva vnútra ukončila. Výsledky kontroly pobúrili právnika rodičov, ako aj samotných rodičov. Vraj bolo všetko v poriadku a policajti mali právo strieľať do auta!

Policajti si mysleli, že v aute je vrah

Pomaličky som sa rozbehol a napálil do mňa dve guľky. To sú slová študenta, ktorého guľky vystrelené z policajného auta mohli nepekne zraniť či nebodaj zabiť. Rovnako ako aj ďalších študentov.

"Vozidlo v danom čase nemalo byť čo vložené do evidencie vozidiel, po ktorých je vyhlásené pátranie," myslí si právnik JUDr. Karol Spišák. Inými slovami, keď policajti strieľali po aute plnom študentov, v pátraní už nebolo. O tri strany ďalej však ministerstvo tvrdí, že bolo. Spleť nejasností však ministerstvo nevysvetlí.

"Podľa zákona o sťažnostiach tieto informácie, ktoré boli v tomto sťažnostnom spise, nemôžeme posúvať tretím osobám," povedala hovorkyňa ministerstva vnútra Lucia Kirinovičová.

"Policajt vykonávajúci služobný zákrok nemieril streľbu priamo na vozidlo, ale na koleso vozidla. Guľka sa však odrazila, zmenila dráhu letu a zasiahla dvere vozidla," píše sa v policajnom vyhlásení z 25. 6. 2013.

Týmto vyjadrením sa pre políciu kauza streľba skončila. Nikto neriešil či policajt nechcel Matúša zastreliť. Sami teda požiadali o znalecký posudok nezávislého experta.

Podľa znaleckého posudku policajt na auto strieľal zo vzdialenosti dvoch metrov a musel pritom buď kľačať alebo byť v podrepe. Ak je pravda, že mieril na zadné koleso a pritom trafil ťažné zariadenie a zadné dvere auta, na mieste je podľa študentov otázka, či by nemal okamžite odovzdať zbrojný preukaz.

"Z balistického hľadiska fyzikálne je nemožné, aby sa strela odrazila od ľavého zadného kolesa vozidla a zasiahla ľavé zadné dvere," myslí si právnik.

Právnik: Videozáznam z akcie neexistuje

Videozáznam mohol dohady o tom, ako policajti postupovali, za pár minút vyvrátiť. Od začiatku ho však ministerstvo skrývalo. "Videozáznam bol zhotovený len na služobné účely, nie na účely správneho konania," tvrdilo ministerstvo vnútra.

Ten istý mesiac ministerstvo tvrdilo, že video nemôže byť pri kontrole použité. Výsledky kontroly sa zas v niekoľkých bodoch opierajú o videozáznam. Právnik študentov tak prišiel na ministerstvo a chcel video vidieť. Riaditeľka sekcie kontroly ho šokovala. "Na stretnutí mi priamo do očí povedala, že videozáznam z tohto vozidla neexistuje a ani nikdy neexistoval," vysvetlil právnik.

"Videozáznam bol zaobstaraný v testovacom režime a sekcia kontroly a inšpekčnej služby nie je povinná ho archivovať," tvrdilo ďalej ministerstvo vnútra. "Dostali sme písomné vyrozumenie, kde sa niekoľkokrát odvolávajú na záznam," dodal právnik.

A ďalšia pikoška z ministerstva. Viete, prečo držali policajti študentov zavretých v aute v daždi a chlade tri hodiny? Nevedeli sa dohodnúť, ktorý okres to bude riešiť.

"Niektorí policajti čiastkovo pochybili v zmysle svojich povinností vyplývajúcich z ich zaradenia. V súčasnosti sú disciplinárne riešení a za svoje konanie príjmu zodpovednosť. Za ich konanie sa ospravedlňujeme," povedal policajný prezident gen. Tibor Gašpar.

Opozícia volala po novej legislatíve

Prípad sa odohral ešte 24. júna na diaľnici D2. Štyria študenti sa vtedy vybrali na skúšku do Českej republiky. Zastavili ich však policajti. Keďže si však študent a vodič nebol vedomý nejakého priestupku a pokyn od policajta pochopil tak, že sa môžu ísť ďalej, auto uviedol do pohybu. To, však nasledovalo potom, nikto nečakal. Policajti začali do auta strieľať. Len zázrakom sa nikomu z auta nič nestalo. VIAC TU.

Začala sa kontrola inšpekcie vnútra. Prvotné vyšetrovanie právnika rodičov, ani samotných rodičov neuspokojilo. Začalo sa teda opätovné prešetrovanie celého policajného postupu. 

Napokon sa prípadom začal zaoberať aj parlament. Opozícia začala volať po novej legislatíve. Chcela, aby vznikol nový, nezávislý úrad, ktorý by vyšetroval práve takéto prípady. "Dnes je stav taký, že tých, čo riadia kontrolórov, tí istí riadia aj kontrolovaných," povedal pred istým časom poslanec NR SR Martin Fedor. Žiaden posun ale nenastal. Až teraz. 

Téme sa venuje reportér Dárius Haraksin. INFORMÁCIE ONLINE TU.

TV JOJ/SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy