Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Streľba na študentov v aute. Začarovaný kruh
Zdielať na

Streľba na študentov v aute. Začarovaný kruh

BRATISLAVA / Od chvíle, keď naši policajti strieľali na auto s mladými ľuďmi, už uplynul týždeň. Stále nie je jasné, prečo policajti takmer zastrelili študenta, hoci hľadali údajného vraha. Preto sme položili jednoduché otázky priamo policajnému prezidentovi i samotnému ministrovi vnútra.

Pohľad šéfa polície verzus rodiča

"Oni pristupujú k tomu psychologicky tak, že v aute môže byť ozbrojený páchateľ," obhajoval zásah policajtov ich prezident, gen. Tibor Gašpar. V poriadku je to, že sa strieľa do ľudí. V poriadku je to, že tam skoro prišiel o život nevinný študent, nevinné decko," neskrýva svoje rozhorčenie zas Matúšov otec, pán Sabo.

"Z pohľadu policajtov, ktorí zakročujú. Majú informáciu o tom, že ide o vozidlo, ktoré mal kedysi k dispozícii podozrivý z dvojnásobnej vraždy. Môže v tom vozidle byť, môže byť ozbrojený. Vozidlo bolo opatrené tmavými fóliami na zadnom skle aj na bočných zadných dverách," pokračoval vo vyjadrení policajný šéf. "To bolo fakt mierené úplne na šoféra. Keby bola tá strela len trošku kolmejšia, tak má zásah do chrbta to dieťa," dodal otec syna, ktorý bol v zastavenom aute.

Postupovali policajti naozaj správne?

Na jednej strane študenti a ich rodičia - na strane druhej policajné vedenie a ich rezortný minister. Odpovede vyvolávajú stále ďalšie otázky. Na ktoré doteraz nepadla jednoznačná odpoveď. "Inšpekcia preverí, či ten postup bol správny, či tie hodiny neboli na drámec. Či to mohlo byť kratšie, či to nemohlo a dáme vám vedieť," odkázal minister vnútra SR, Robert Kaliňák.
 
Aj napriek tomu sa náčelník rezortu vnútra zasahujúcich policajtov zastáva a streľbu policajtov obhajuje. S odvolaním sa na prebiehajúce vyšetrovanie video z policajných kamier doteraz nezverejnil.  

Postupovali vraj správne, potvrdí to ešte inšpekcia

"V tomto prípade postupovali v zmysle tých príkazov, ktoré tí policajti, ktorí tam konali, mali. A teraz inšpekcia skúma, či boli všetky veci v poriadku," dodal Kaliňák.

Zaujímavé je aj to, že policajti doteraz nezaistili rozstrieľané auto. Študent Matúš má tak doteraz auto síce pojazdné, no s nejakým olovom navyše, bez akéhokoľvek potvrdenia. "Ja nie som vyšetrovateľ a ani tu nebudeme robiť amatérske vyšetrovanie kriminalistické. Dohodneme sa na tom, že inšpekcia má všetky veci, ktoré potrebuje k dispozícii. Ak bude potrebovať ďalšie vyžiada si ich," reagoval na naše otázky minister.

My budeme tento prípad aj naďalej podrobne sledovať. Aj naďalej sa budeme pýtať na otázky, ktoré doteraz neboli zodpovedané. Napríklad, ako by reagovali, keby bolo v tom aute ich dieťa. "Zaiste s obavami, ako všetci ostatní," dodal policajný prezident Tibor Gašpar.

Téme sa venuje reportér Samuel Migaľ. INFORMÁCIE ONLINE TU.

Študenti_streľba_auto_polícia2

TV JOJ, Dárius Haraksin

Súvisiace články

Najčítanejšie správy